Hirdetés

Könyvkritika - Alex Gutteridge: Angyali esély

|

Hirdetés

Az Angyali esély címet viselő történet egy 14 éves lány, Jessica spirituális kalandjait követi nyomon. Jess balestet szenved, kómába esik - és mint ahogy azt Darren-től, a halál (egyik) angyalától megtudja, már csak pár nap maradt hátra az életéből. A kislány esélyt kap rá, hogy szellemformában felkeresse a barátait, és a maga módján elbúcsúzzon tőlük - a regényben ezeket a látogatásokat kísérhetjük végig.

angyali_esely

Kicsit megilletődve tettem le olvasás után Alex Gutteridge könyvét - egészen határozottan az az érzésem volt, hogy valami nem stimmel. Pedig ha megvizsgáljuk a regény tulajdonságait, több pozitívumot lehet felsorolni, mint negatívumot. A történet tanulságos, a fogalmazásmód és a regény hossza is megfelelő a célcsoportul szolgáló 12-13 éves korosztálynak. Arra gondoltam, hogy talán azért nem kavart fel annyira a történet, mint ahogy az a témája szerint illett volna, mert az életkorom körülbelül a kétszerese a célközönségének. És valljuk be, ha egy történet nem nekünk szól, akkor nem is tudjuk maradéktalanul élvezni az olvasást. Alapvetően egy olyan könyvről beszélünk, amit szívesen adnék egy felső tagozatos gyerek kezébe, mert - bár kissé kiszámítható módon - olyan témákat feszeget, amely ezt a korosztályt is érintik, de sokszor nem tudják, hogy egy kis baráti segítséggel könnyebben boldogulnának. Elvált szülők, túl magas tanulmányi elvárások, étkezési zavarok, szétszakadt családok: ezek közül valamelyikkel már biztosan találkozott minden gyerek. Ha nem is a saját bőrén tapasztalta, de barátai és osztálytársai körében már láthatott ilyen dolgokat. Alex Gutteridge nem titkolt célja valószínűleg az volt ezzel a történettel, hogy a kiskamaszokat rávezesse, nem kell egyedül megbirkózniuk ezekkel a problémákkal, és szükség esetén kérjenek segítséget, támaszkodjanak a barátaikra. A fogalmazásmód talán kissé gyerekes a témához, és érezhető, hogy egy-két üresjáratba tett fejezettel szerette volna az író enyhíteni a sztori hangulatát. Azonban felnőtt olvasóként nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a könyv nem nekünk készült, nem hozzánk szól. Viszont a célcsoportnak tökéletesnek megfelelhet: egyszerre könnyed és tanulságos történet.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.