Hirdetés

Könyvkritika – Bánó Attila: A tudós és a zöldhajú lány

|

Hirdetés

Abszurd humor, ügyefogyottan kedves főszereplő, Budapestről induló időutazás és New York-ban tanyázó korrupt politikusok maffiakapcsolataiból adódó bonyodalmak várják az olvasót Bánó Attila regényében. Tökéletes kikapcsolódást adó könyv A tudós és a zöldhajú lány, a hangos kacarászás közben pedig azért néha el is gondolkodunk egy kicsit.

atudos

A történet főszereplője Korponai Félix, a magyar őslénykutató – akiről előbb asszociálhatunk a Jóbarátok Ross Geller-jére, mint mondjuk a Jurrasic Park tudósaira. Félixet a dínókon kívül igazából csak a Forma-1 érdekli, de a szupertitkos kísérlet időutazó-alanyának nem is szakmai tudása vagy lelkes versenyautó imádata miatt választják. A történet első fejezetiben Félix a magyar történelem különböző fontos pillanataiba tesz rövid látogatást – utazásának igencsak kurta mivoltát pedig kacagtató balfékeskedéseinek köszönheti. Legnagyobb kalandja során azonban csak egy hónapot ugrik vissza az időben, ahol merő véletlenségből belekeverik New York szenátorának piszkos ügyeibe, és megismerkedik a zöld hajkoronát viselő Mary-vel. Félix és Mary kapcsolata hamar romantikus irányt vesz, de ez is inkább bájosan és abszurd módon vicces – hiszen ki látott már szerelmet első fülharapásra? A szenátor és a maffiafőnök ügyködései, valamint Félix felettesei és zöldhajú lány főnökei pedig mindannyian olyan görbe tükröt tartanak a világ elé, hogy sokszor nevetés közben eszünkbe jut az örökérvényű mondás: minden viccnek a fele igaz… Az egyik legszeretetreméltóbb karakter a kilencéves Tomi, Félix szomszédja, aki alsó tagozatos hackerként tevékenykedve találékonyságával és éles eszével kisujjból kenterbe veri az összes felnőttet, aki körülötte megtalálható.  A gyerek szájából hangzanak el a regény elgondolkodtató mondatati is, melyeket szépen csendben, a színtiszta és minőségi szórakoztatás közé keverve csepegtet a szerző olvasói fülébe. Ez a könyv egyébként merőben különbözik Bánó Attila eddigi munkásságától. A szerző több évtizedes pályafutása során egyaránt volt már elismert grafikus és újságíró is, könyvei között pedig több kötetben is magyar történelem érdekességit gyűjtötte össze az olvasóknak. Ilyen szempontból most sem hazudtolja meg önmagát, mert Félix bugyuta szerencsétlenkedései között több érdekes történelmi pontot is érintünk, mindet egyszerre viccesen és hitelesen. A regény mégis egy kakukktojás Bánó Attila művei között – viszont milyen jól tette, hogy megírta!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.