Hirdetés

Könyvkritika - Blake Crouch: Az utolsó város

|

Hirdetés

Blake Crouch trilógiájának harmadik részéhez érve megtudhatjuk, milyen sorsra jutnak végül Wayward Pines városkájának lakói. Aki olvasta az előző két kötetet, az valószínűleg már a körmét rágva várta a befejezést – hiszen legutóbb a szerző egy igencsak rázós szituációban hagyta magára szereplőit. Már az elején jobb leszögezni: Az utolsó városba csak az előző két kötet olvasása után érdemes belekezdeni, hiszen annyira összefügg minden, hogy csak egyben adnak teljes olvasmányélményt.

Blake_Crouch_Az_utolso_varos_vedoborito_front_300dpi
Az utolsó város sok mindenben eltér a kezdetektől. A történet hangulatának változása már a második részben is megfigyelhető volt: míg a kezdő kötetet (az író saját bevallása szerint is) egy Twin Peaks inspirálta atmoszféra lengte körbe, ez a folytatásra megkopott - a befejező részre pedig egyenesen átment „The Walking Dead-esre” az egész. Nem, ne gondoljon senki zombikra - viszont a spoiler-ek miatt ezt nem is részletezzük jobban. Legyen elég annyi, hogy a csendes rejtélyektől eljutottunk egy kissé „kaszabolós”, véresebb és akci dúsabb történetig. A második részben újdonságként jelent meg, hogy egy szereplő – nevezetesen Ethan Burke különleges ügynök – helyett több karakter szemén keresztül is belelátunk az eseményekbe, sőt, több flashback-et is kapunk. Az utolsó városban ez nemcsak folytatódott, hanem fokozódott is – és tulajdonképpen ez az egyetlen negatívum, ami felróható a szerzőnek. Főleg a regény elején túl sűrű volt a nézőpontváltás, s bár ez által nem lett nehezebben követhető a történet, inkább csak kissé megakasztja az addig megszokott pörgést, mert lassabban haladunk a megoldás felé. Ugyan ezek a kis kitérők a maguk nemében elég hatásosak, nem feltétlenül tűnnek szükségesnek a sztori szempontjából. Egy dolgot azonban kijelenthetünk: Blake Crouch-nak kurzusokat kellene vezetnie arról, hogyan kell epilógust írni! A befejezés egész egyszerűen akkorát ütött, hogy azonnal és végérvényesen elfeledteti az előbb felrótt negatívumokat. Már a korábbi részeknél is írtunk arról, hogy nagyon nehéz spoiler-ezés nélkül mesélni erről a könyvről, így most sem árulunk el ennél többet, de az biztos, hogy az írónak sikerült nagyon-nagyon hatásosan lezárni ezt a történet. A trilógia rajongói egészen biztosan elégedettek lesznek! Persze, egy ilyen végjátékot követően az embert nem hagyja nyugodni a tudat, hogy mi minden történt még ezután… Annyi lehetőség maradt még Wayward Pines-ban, hogy simán kitelne belőle egy újabb trilógia. Aztán, hogy lesz-e ebből valami, csak a szerzőn múlik…
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.