Hirdetés

Könyvkritika - Brian McClellan: Vérrel írt ígéretek

|

Hirdetés

Az első könyves Brian McClellan nem éppen a megszokott fantasy sablonhoz nyúlt, amikor könyvírásba kezdett. Ugyan néhány elemet megtartott a kötelezőek közül, de történetét egy olyan köntösbe burkolta, amilyet eddig nem nagyon tett senki.

Vérrel írt ígéretek
Történetünk Adro földjén játszódik, ahol a király, Manhouch, dúskál a földi javakban, szórja a pénzt, miközben népe éhezik és szenved. Tamás tábornagy és néhány királyellenes szövetségese úgy dönt fellázad és guillotine alá küldi a királyt és korrupt nemeseit. A népet kenyérhez juttatják, de sajnos ezzel nem oldódnak meg a gondok. Tamás lépése az országot háborúba taszítja, a Kilencek (a vezető birodalmak) nem nézik jó szemmel a tábornagy királyellenes puccsát, míg a férfi állítólagos szövetségesei - az egyház, a szakszervezetek, és a zsoldoscsapatok - között kapzsi hatalmi harc tör ki. Tamás egyedül lőpormágusaira, valamint fiára, Tánielre, illetve a nyugdíjazott nyomozóra, Adamatra számíthat. Mindeközben a parasztok között suttogás támad arról, hogy az istenek visszatérnek a földre. De hát a paraszt babonás népség, nem érdemes adni a szavára… A történet nagyon hasonlít a Nagy Francia Forradalomra, ezt az egészet megbolondította az író egy kis mágiával, valamint ősi istenekkel és máris kész a remekmű. Különös világ ez, ahol a mágusok lőport szippantanak érzékeik élesítéséhez, míg más varázshasználók a testüket elváltoztatva elit harcosokká válnak, egy harmadik kasztba pedig az úgynevezett Fortélyosok tartoznak, akik egész egyszerűen egy adott különleges képességgel rendelkeznek (Adamat esetében ez a képesség például a tökéletes memória). De hogy mitől is annyira jó az egész? Nos, az összkép, a végeredmény lett valami eszméletlenül jó. Politikai csatározások, sötét szobákban kötött, árnyak övezte egyezségek, mindez kora újkori környezetben mágiával és ősi istenek lábnyomaival fűszerezve. A karakterek személyes harcainak is tanúi lehetünk: előtérbe kerül Tamás és Tániel apa-fia kapcsolata - az elhanyagolt, apjának mindenáron bizonyítani akaró gyermek és a kívül szigorú, ám belül mégis megtört apa folyamatos küzdelme. Tamás helyzete talán ezért is a legnehezebb. Tisztában van vele, hogy hazája érdekében cselekszik, de a tudat, hogy ezzel háborúba taszítja az országot nagy súlyt rak rá. Büszke ugyan a fiára, aki ügyes lőpormágus lett, de nincs ideje és módja kifejezni érzéseit, ami – valljuk be – nem sokat segít a kapcsolatukon. A Vérrel írt ígéretek egy lenyűgöző kötet, ami végre valami újat hozott a fantasy világába. McClellan egy jól felépített cselekménnyel, lenyűgöző helyszínekkel és igazán élő karakterekkel lavíroz egy mágiával, fortélyokkal és árulással vérbe borított világban.  Van néhány elenyésző negatívum a kötetben, de a legjobb debütálásért kapott Gemmel-díj nem lehet véletlen.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.