Hirdetés

Könyvkritika – Christopher Moore: Bolond

|

Hirdetés

bolond
Shakespeare legendás király drámáját, a Lear királyt szinte mindenki ismeri, ha másképp nem is, legalább hallomásból. Christopher Moore gondolt egyet, és a maga sajátos stílusában átírta ezt a szinte legendás alkotást. Igaz azonban az is, hogy a Lear királyon kívül még tucatnyi műből idézett, és ezt be is ismeri. Moore nevéhez olyan alkotások kapcsolódnak, mint a Biff evangéliuma, a Mocskos meló, A neccharisnyás papnő pajzán szigete valamint egy rakat agyatlan és egyszerre zseniális agymenés. Jelen könyvünkben sincs ez másképp, a visítva nevetés garantált. A könyv tele van alpárisággal, káromkodással, egyesek számára ízléstelen poénokkal. Az történet szerint Tarsoly nevű főhősünk már évek óta Lear király szolgálatában szórakoztatja a királylányokat. Feladatát mély szakértelemmel végzi (elvégre udvari bolond), azonban egyszerre bizonytalanná válik. Az öreg Lear szétosztja birodalmát, és szeretett lányai gonosz tervet szőnek apjuk ellen. Szegény Tarsoly pedig tanácstalanul szemléli az eseményeket, nem tudja eldönteni, hogy ki mellett is foglaljon helyet. No, de szabad szájú udvari bolondunkat nem kell félteni, éles esze és egy-két lezüllött úriember segítségével hozzálát a királyság megóvásának. Moore történetében hemzsegnek a lecsúszott alakok, a bujaságtól túlfűtött fehérnépek, valamint a könnyfakasztó poénok. Főhősünk, az apró termetű Tarsoly igen éles eszű figura, nekem akaratlanul is Martin bátyó híres-hírhedt Tyrionja jutott eszembe róla. Bár ezzel lehet, hogy nem vagyok egyedül. A kötet további szereplőire véleményem szerint nincs kellő hangsúly fektetve. A főhős ki van dolgozva, de sajnos a többiek csak asszisztálnak mellette. Persze ez nem von le semennyit a végeredményből, hisz a Bolond így is egy rendkívül szórakoztató alkotás. Ha egy kicsit is bírja az ember a trágárságot, akkor bátran ajánlom figyelmébe a könyvet. Viszont ha akad e sorok olvasója között olyan, aki inkább a szofisztikáltabb stílusért rajong, az csak saját felelősségére olvasson bele. A kötetért köszönet illeti az Agave könyveket!    
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.