Hirdetés

Könyvkritika – Dirk Kurbjuweit: Félelem – Felhatalmazás gyilkosságra

|

A rossz szomszédságot egészen új magaslatokra emelve mutatja be Dirk Kurbjuweit könyve...

Hirdetés

Címszereplő kötetünk témája egészen különös, ugyanakkor mégis nagyon ismerős alapra épül. A legtöbb ember számára ismerős az "idegesítő szomszéd" kifejezés/jelenség. Mindenki ismer olyat, akinek van egy pokolra kívánt szomszédja. Az is gyakori, hogy saját bőrén tapasztalja a kellemetlen szituációkat, gondolok itt elsősorban a vasárnap hajnali fűnyírásra, flexelésre, éjszakai kalapácsolásra, fúrásra és a különféle kis híján őrületet, de legalábbis feszültséget okozó zajos tevékenységekre.

Hirdetés

De mi történik abban az esetben, ha a szomszéd nem csupán a különféle zajokkal megy az idegeinkre, hanem más módon is zavarja az életünket? Kurbjuweit ezen kérdést fejti ki Félelem című regényében, ami az egyszerűnek tűnő alapkérdés ellenére sem mondható könnyed esti olvasmánynak.

A főszereplő a Tiefenthaler család, ahol Randolph, a családfő sikeres építész. Rebeccával, csodálatos feleségével és két tündéri gyermekével él egy mesés lakásban. Az idilli életet azonban megzavarja a szomszéd. Az eleinte kedvesnek tűnő Dieter Tiberius különös megjegyzésekkel, szerelmes levelekkel zaklatja Tiefenthaler feleségét. Majd a leveleket fenyegetések és egyre különösebb tettek követik.

A tetőpont akkor következik be, amikor Tiberius feljelenti Tiefenthalert egy nem is akármilyen váddal. A feljelentés szerint Randolph és Rebecca szexuálisan zaklatták a saját gyerekeiket…

Bevallom őszintén, hogy vegyes érzelmekkel kezdtem neki a könyv olvasásának. Valahogy nem tudtam miképp is viszonyuljak hozzá. Nem igazán tűnt kifejezetten izgalmas témájúnak. Szerencsére azonban csak erőt vettem magamon és végigolvastam. A végére érve egyszerűen nem találtam szavakat. Alaposan át kellett gondolnom, végül így, egy héttel az utolsó oldal után ragadtam billentyűzetet.

Le kell szögezni, hogy a Félelem nem krimi, még csak nem is az egyszerűbb thrillerek közé sorolnám. Sokkal inkább lélektani regény és pszicho thriller keverék szépirodalmi stílusban.

Az elsődleges hangsúly nem a történeten van, az elég egyszerűen követhető, nem jellemző a több szálon futás. A legnagyobb szerepet a szereplők, különösen Randolph reakciói, a zaklatás hatására megfogalmazódó kérdései, majd az egész családon fokozatosan eluralkodó félelem kapják. Ahogy egyre komolyodnak a "támadások", úgy töredezik egyre inkább széjjel az idilli családi élet. A végső megoldás persze a legelejétől ismert, de az oda vezető út valami egészen káprázatos módon van leírva.

Mindent összegezve a Félelem nem egy könnyen emészthető olvasmány. Olvasása közben az ember gondolkodik, elmélkedik akaratlanul is. Ha valaki egy komolyabb hangvételű alkotásra vágyik, akkor az ne habozzon, mindenképp szerezze be! A kötetért köszönet az Athenaeum Kiadónak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.