Hirdetés

Dupla könyvkritika - Don Winslow: Drogháború & A kartell

|

Don Winslow két könyvéről érdemes egyszerre beszélni, a Drogháború és A kartell sok száz oldalát pedig sodró lendülete miatt szinte meg sem érezzük.

Hirdetés

"Azt hisszük, tudunk mézet csinálni úgy, hogy nem osztozunk a méhek sorsában." 

Muriel Barbery idézett mondata remekül összefoglalja a két könyv alapvonását.

Hirdetés

A történet ugyan két szereplő - Art Keller és Miguel Angel Barrera - köré összpontosul, viszont képtelenség bárkit is a történet főhősévé emelni. Sőt, a két regényben megjelenő többi karaktert sem lehetséges besorolni sem a jó, sem a rossz pólus köré. Winslow világában nincs fekete-fehér, illetve ha feltesszük a kérdést, hogy miért is ment át a csirke az úton, gyakran ugyanahhoz a válaszhoz jutunk, csupán más köntösben.

Ahogyan Art is hisz a drogellenes küldetésében, Barrera is ugyanezzel a lendülettel kezdi építeni a saját birodalmát. Az első pár oldal után azt is lehetne gondolni, hogy ez egy szabályoktól mentes, lecsupaszított kegyetlenkedésekkel teli történet. Azonban akár Art oldaláról, akár Barrera oldaláról is nézve, előbb-utóbb ijesztő következetesség bontakozik ki, ahogy haladunk a történet során.

Az egész cselekményen átívelő politikai és egyházi tevékenykedések még inkább azt az érzetet keltik az olvasóban, hogy valószínűleg ebben a helyzetben a kisebbik rossz választása marad az egyetlen tűrhető opció. Azonban az említettek ezt az átlagemberek terhére választják ki - a polgárokat nem kímélve hirdetik ki az épp aktuális látszateredményeket.

Bár teljesen fiktív történetet mesél el, azt meglehetősen dokumentarista stílusban teszi. A hangsúly Keller drogbárók elleni harcán van ugyan, közben tényszerűen tárja fel a kábítószer elleni hadjárat harminc évét. Részletesen megismerhetjük a kartellek valós felépítését, módszerét, illetve az amerikai és mexikói kormánnyal való összetett kapcsolatát.

A sok száz oldal ellenére ez a két könyv egy sodró lendületű, akasztófahumorral rendelkező leírás, mindenféle remény nélkül, mivel ez a háború már rég elveszett - a szereplők döntéshelyzetbe kerülve tapasztalják meg azt, hogy hiába akartak jót tenni, az oda elvezető út túl véreskezű ahhoz, hogy a végeredmény kárpótoljon érte.

Biztosan nem fog unatkozni az olvasó, ha ezt a két könyvet választja, azonban érzékeny lelkűeknek semmiképp sem ajánlom, ugyanis az elméletileg nyomdafestéket nem tűrő jelenetek itt az utolsó részletig napvilágra kerülnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.