Hirdetés

Könyvkritika – Gerencsér János: Kósza utak legendája – Kalászkirály

|

Egy remek low fantasy, amely a koldussá vált királyfi, az igazságos uralkodó mítoszának újrateremtésén dolgozik.

Hirdetés

Az Úr 1151. évében két királyi sarj élete is gyökerestül megváltozik, amikor Avaranta uralkodója, Aceras király Ektíria földjét meghódítva letaszítja trónjáról és megöli annak királyát, s menekülésre kényszeríti Eime hercegnőt. Az immár földönfutóvá lett leány hűséges testőrével, Rátnonnal kel útra, hogy rövid ideig a férfi édesanyjánál leljenek menedéket. Eime egyre inkább hozzászokik új életéhez, segít a ház körüli munkákban, agyagkorsókat, edényeket készít, ám továbbra is régi életéről álmodik. Sokáig azonban nem tart a nyugalmuk, hiszen az ország a megfelelő irányítás nélkül széthullani látszik, így az egykori hercegnőnek és testőrének ismét mennie kell, a sors ugyanis tartogat számukra még néhány meglepetést.

Hirdetés

Aceras király sem örülhet sokáig a frissen meghódított területeinek, saját hadvezére fellázad és seregét az uralkodó ellen fordítva elűzi őt Avaranta fővárosából. Sokan halottnak hiszik Aceras-t, aki koldusgúnyában kényszerül alattvalói közé. Bár útközben mindenütt a birodalom királyának nevezi magát, a pórnép nem hisz neki, s kalandos útja végén egy családnál lel nyugalomra. Befogadják, tetőt adnak a feje fölé, s az egykori hatalmas uralkodó egyszerű földművelőként éli tovább életét. Rátalál a szerelem is, ám a múltja továbbra is kísérti, így maga mögött kell hagynia új életét, hogy a lelke valahogy megnyugvásra leljen.

Az egykori hercegnő és a megbuktatott uralkodó két szálára épül Gerencsér János low fantasy-ja, amelynek világa és a mi valóságunk között sok átfedés található. Az író neve talán csak kevesek számára ismerős, korábban novellákat írt, de volt szobafestő, műszaki ellenőr, szavatossági ügyintéző, jogi képviselő, ipari gépkezelő és karateedző is. A Kósza utak legendája Gerencsér János első regénye, ám az alkotó sajnos a kötet megjelenése előtt elhunyt. Az Athenaeum Kiadó azonban nem hagyta veszni az örökségét, így jelenhetett meg a Kalászkirály első kötete, s Gerencsér a második epizódot is befejezte, a kiadó pedig szeretné ezt is megjelentetni.

A Kósza utak legendája egy magával ragadó, lebilincselő fantasy, amely leginkább az olvasmányos stílusával szegezi lapjaihoz az olvasót. Egy népmeseszerű, drámai történet, amely bővelkedik véres csatajelenetekben, jól beillesztett romantikus szálakkal bonyolítja a cselekményt és finom kritikát állít az egyház és a gazdagabb réteg viselkedésével szemben.

A karakterek jellemfejlődése nem annyira egyedülálló, hiszen a főszereplők mind átesnek a sablonszerű átváltozáson (elkényeztetet uralkodóból közember, közemberből "jó ember"), de a végére valahogy mégis sikerült megkedvelni őket. A végkifejletben is akad némi csavar, ami sokak számára talán kiszámítható, ám mindez nem változtat azon a tényen, hogy a Kósza utak legendája egy remek könyv, ami ajánlott mindenkinek, akit érdekel a low fantasy-k világa és egy igazán olvasmányos, remek stílusban megírt regény.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.