Hirdetés

Könyvkritika – Hartay Csaba: Nem boci!

|

Hirdetés

Emelje fel a kezét, aki szereti a teheneket! Most az emelje fel a kezét, aki úgy általánosságban szereti a magyar irodalmat! Nos, akik legalább egyszer felemelték a kezüket, azok számára mindenképp ajánlott olvasmány Hartay Csaba könyve, de a többiek se tartsák vissza magukat ettől az igen lebilincselő kötettől. Az író maga tehenész, pontosabban egy négyszáz tehénnel foglalkozó cég vezetője, ahol tizenegyezer liter tejet fejnek le naponta.

NEM_BOCI
Egy ilyen munkahely különleges munkaerőt kíván, Hartay pedig nem kevés humorral, öniróniával és mélységes belenyugvással tárja elénk egy hozzá hasonló főnök mindennapi kihívásait, nem beszélve a keze alatt dolgozó nőkről és férfiakról. A könyv elbeszéléseiben magukat igen meggyőzőnek gondoló takarmányügynökök, már-már szuperhősi magasságokba emelkedő takarítók, veszett tempójú traktorosok, a tehenektől rettegő tehenészjelöltek és mindennapi „szabadságharcosok” mutatják be nekünk, milyenek egy gazdaság átlagos napjai. Szó esik a sokak számára embertelennek számító korai kelésről, az időjárás mocskos szeszélyeiről (mert ugye, ha esik az a baj, ha nem esik az a baj, inkább ne is essen, de azért mégis), a sokszor folyamatos bütykölésre szoruló gépekről, de a főnökről, mint különös állatfajról is. Akár vita is kerekedhetne arról, hogy ez a kötet reklám vagy esetleg rémisztő példa az agráriumról. Manapság sokan egyébként is lealacsonyítónak tartják, ha valaki kétkezi munkával keresi a kenyerét, de nem szabad elfeledni: néha egy irodaházban sokkal több parasztot talál az ember, mint a földeken. Hülyék pedig mindenhol vannak. A Nem boci! némely elbeszélésén lehet nevetni, sírni, sírva nevetni, ám a már említett humor és irónia sorai között azért ott bujkál a rideg valóság is seftelő, sunnyogó emberek, a pénzügyi igazságtalanság és a természet kiszámíthatatlanságának formájában. Nem egyszerű szakma egy tehenész gazdaságot fenntartani, ám a nehézségek és mindennapos küzdelmek története egy magyar író elméjén átfolyva akár maradandó nyomot is hagyhat egy puhán nyomott könyv lapjain. No meg az olvasóban is. A kötet végén található aranyköpésekre pedig nincsenek szavaim. Némelyik annyira abszurd, hogy mindenképp igaznak kell lennie.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.