Hirdetés

Könyvkritika - J. R. dos Santos: Salamon kulcsa

|

Hirdetés

Sokadik részét kiválasztani egy könyvsorozatnak mindig kockázatos, hiszen nagy-nagy esély van rá, hogy az előzmények ismerete nélkül vajmi keveset fogunk megérteni a regényből. J. R. dos Santos legutóbb megjelent kötetének fülszövege azonban egy olyan "davincikódos" történetet ígér, hogy az ember akarva-akaratlanul elcsábul. Még akkor is, ha tisztában vagyunk vele: Dan Brown-t utolérni nem kis feladat - és valljuk be, nem is várhatjuk el mindenkitől ebben a műfajban, hogy hozzá hasonlót alkosson.

salamon
A Salamon kulcsába belekezdeni így dupla rizikó volt: egyrészt nem tudhattam, hogy egy sorozat hetedik részénél mennyire tudok majd bekapcsolódni a történetbe, másrészt folyamatosan emlékeztetnem kellett magamat, hogy ne hasonlítgassam feleslegesen Brown műveihez a könyvet. Amint ezen túltettem magam, máris  jobban tudtam élvezni ezt a történetet. Még az sem zavart, hogy tulajdonképpen egy sorozat hetedik részét olvasom, hiszen az előzményekből pont annyi információra volt szükség az olvasáshoz, mint amennyit a visszautalásokból meg is kaptunk. A Salamon kulcsa Tomás Noronha professzor legújabb kalandjait meséli el. Tomás-t ezúttal gyilkossággal vádolják: a CIA egyik vezetője - és egyben a professzor régi ismerőse - felettébb különös körülmények között lelte halálát. A CIA élve vagy halva (és inkább halva), mindenáron és minél hamarabb el akarja kapni Tomás-t, akinek fogalma sincs az egész ügyről, és ártatlansága bizonyítékát keresve menekülni kényszerül. Közben a sors úgy hozza, hogy vele tart a szépséges Maria Flor is, akivel Tomás közelebbi kapcsolatot és el tudna képzelni a puszta a barátságnál... Kezdjük azzal, ami tetszett ebben a könyvben. Kétség sem fér hozzá, hogy J. R. dos Santos milyen lelkiismeretesen utána járt minden tudományos témának, amit akár csak szegről-végről is érint a könyve: mindenről pontos magyarázatot kapunk. Szó esik többek között a halál közeli élményekről, a fény természetéről, és olyan elméletekről, amelyek parázs vitákat kiváltva megosztják a tudósokat. A szerző minden lehetőséget megragadott, hogy még egy és még egy érdekességet osszon meg az olvasókkal. Sajnos végül pont ez rontott valamennyit a teljes olvasmányélményen is, mert a sok információ között sokszor kapott sorompót maga a történet, és nem haladtunk olyan iramban, amit egy CIA-ügynökök elől való menekülés során megkívánna az olvasó. A sok részlet között néha elvesztek a szereplők és elveszett a cselekmény, valamint túlságosan elkalandoztunk a regény gerincétől. Bár azt is el kell ismernem, hogy ha Frei Tamásnál ezt nem tettem szóvá, akkor J. R. dos Santos-nak is igazán megbocsáthatom... Összességében olyan olvasóknak ajánlanám ezt a könyvet, akik nem ijednek meg egy kis tudományos szövegtől, és az ész nélküli pörgés helyett sokkal jobban értékelik, ha az író megannyi érdekességgel és elgondolkoztató elmélettel ajándékozza meg őt.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.