Hirdetés

Könyvkritika – John Green és David Levithan: Will & Will

|

Hirdetés

Tegye fel a kezét, aki a közösségi média egyik csodájaként – ha csak egy megfoghatatlan, internetre feltöltött fénykép formájában is – már találkozott valakivel, akivel ugyanazt a vezeték- és keresztnevet kapta szüleiktől! Manapság már egyáltalán nem furcsa, hogy az online világnak köszönhetően rájuk találjunk. Mindenképpen érdekes élmény, hiszen az ember nem tudja, mire számítson, és kíváncsiak vagyunk rá, hogy vajon a nevünkön kívül miben hasonlíthatunk egymásra.

willwill
    Két Will Grayson-nak megadatott az élmény, hogy egy unalmas netes kattintgatással eltöltött perc helyett egy sokkal valószerűtlenebb helyzetben találkozzanak: egy furcsa, sötét estén, amit mindketten teljesen másképp terveztek. John Green és David Levithan közös alkotásában a beleláthatunk mindkét fiú fejébe, és végigkísérhetjük őket azon az időszakon, amikor életük keresztezték egymást. A két Will igazából nem túl sok időt tölt együtt, de találkozásuk mégis megváltoztatja őket. Olyan eseményeket hoz el ez nekik, amelyek nagy hatással vannak rájuk, és jobb irányba tereli az életüket. Bár szorongásaik és bizonytalanságaik más-más módon vannak jelen, és máshonnan is gyökereznek, mindkettőjüknek nagy szükségük van a változásra. A Will & Will egy igazi, nagybetűs IFJÚSÁGI REGÉNY – ezt egyszerűen nem lehet másképp megfogalmazni. Rendkívül őszinte: a főszereplők nyíltan beszélnek az olvasónak arról, milyen érzés, amikor nem találja az ember a helyét a világban, amikor nem érzi magát elég jónak. Egyszerre viccesen és fájdalmasan mesélnek arról, hogy milyen buktatókkal és konfliktusokkal jár, amikor szerelmet és barátokat keresünk. A regény kulcseleme az elfogadás iránti vágy és küzdelem. Ez mindenki számára egy nehéz folyamat – legyen szó arról, hogy másokat próbálunk megérteni, vagy akár arról, hogy saját magunkat szeretnénk elfogadtatni másokkal. A fülszövegből hiányoltam, hogy nem kapunk utalást a könyv egyik másik alapjára, amely a másság. Hiszen a szereplőknek egyébként is nehéz bejárniuk azt az utat, amelynek a végén csak sejthetik, hogy végre megtalálják önmagukat – és mindez még nehezebb a homoszexuális fiataloknak. Green és Levithan erről is hitelesen, olvasmányosan és őszintén mesél, miközben toleranciára szeretnék tanítni az olvasókat. Magával ragadó és nagyon olvasmányos könyv ez, amellyel mindenképpen érdemes megismerkedni. A végkifejlet nem ad teljes, végérvényes lezárást – de ez így van jól. Hiszen Will és Will számára ez a történet nem a vég volt, hanem maga a kezdet.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.