Hirdetés

Könyvkritika – Lisa Genova: Megmaradt Alice-nek

|

Hirdetés

Hiánypótló és érzékletes regénnyel jelentkezett Lisa Genova, amikor úgy döntött, hogy a harvardi professzorasszony, Alice Howland történetén keresztül mutatja be nekünk az Alzheimer-kórt. A könyv az első tünetetek megjelenésétől egészen a betegség elhatalmasodásáig vezet minket végig egy szívszorító és hiteles történettel.

alice-borito

Főszereplőnk Alice, aki alig ötven évesen kénytelen szembesülni azzal, hogy az Alzheimer ritka, korai életszakaszban jelentkező változatától szenved. Amikor erről a betegségről hallunk, a legtöbbünknek valószínűleg nagyon öreg, nagymama és nagypapa korú emberek jutnak eszünkbe, akik különböző szeretetotthonokban tengetik életüket. Nem ismerik fel családtagjaikat, egyre jobban elveszítik kommunikációs képességüket és úgy egyáltalán, önmagukat. Ez már így is nagyon szörnyen hangzik – de ha a betegség ilyen fiatal korban jelentkezik, mint ahogy Alice esetében, még borzasztóbb az egész. Valószínűleg az sem volt véletlen, hogy Genova egy rendkívül intelligens és művelt karakternek alkotta meg Alice-t. Az Alzheimer pusztítása még érzékletesebb, amikor egy olyan ember az áldozata, aki a tudománynak szentelte az életét. Szomorúan ironikus, hogy a nő, aki diákok ezreit okította az egyik legpatinásabb egyetemen, aki számtalan tanulmány szerzője, és akinek kiváló memóriája és éles esze szerzett elismerést, pont a demenciával kénytelen megküzdeni. Ez a küzdelem pedig nemcsak neki nehéz, hanem férje és gyermekei is számára is. Mégis, ennek a könyvnek az adja a különlegességét, hogy a beteg szemszögéből ismerjük meg a kór pusztítását. Ha információkat, vagy történetetek keresünk az Alzheimer-ről, akkor túlnyomó többségben vannak a hozzátartozók, gondozók és kezelőorvosok történeteti. Maga Alice is kénytelen megtapasztalni, hogy egy idő után már úgy beszélnek róla, mintha ő ott sem lenne, és nehéz találnia valakit, aki átérezheti a helyzettét. Persze, nyilván a betegség természete is közrejátszik abban, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők csak ritkán tudják hallatni a hangjukat. Alice története nem a regénnyel ér véget. Egyszerűen csak addig kísérjük az útján, amíg még nem veszített el teljesen mindent, amíg még maradt neki valami. És, hogy mi maradt meg Alice-nek? Ezt csak utolsó sorokban tudjuk meg.   A könyvből 2014-ben készült film. Alice Howland zseniális alakításáért Julienne More színésznő egy Oscar-t, egy Golden Globe–ot és egy BAFTA-t  is bezsebelt.   A könyvért köszönet a Könyvmolyképző Kiadónak!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.