Hirdetés

Könyvkritika - Megan Miranda: A tökéletes idegen

|

"A ​csendes kisvárosokban mindenkinek vannak titkai. Hogyan lehet felfedni az igazságot, ha épp a saját múltunkat igyekszünk elrejteni?"

Hirdetés

A Minden eltűnt lány című könyv szerzőjének újabb nagy sikerű művét olvashattam. Története szerint egy távoltartási végzés és egy lehetséges bírósági per szorításában az újságíróként kudarcot valló Leah Stevens épp eltűnni készül Bostonból, amikor összefut egy zűrös kapcsolatból menekülő régi barátnőjével, Emmy Grey-jel. Emmy felveti, hogy költözzenek Pennsylvania csendes vidékére, ahol Leah tanári állást vállalhat, és mindketten új életet kezdhetnek.

 

Hirdetés

Az új élet azonban nem az elvárásaiknak megfelelően alakul: rejtélyes halál, gyanús kolléga, gyanús kisváros - ráadásul Leah barátnője is furcsán viselkedik. Aztán egyik nap eltűnik.

A történet elbeszélése végig E/1, így csak és kizárólag azokat a tényeket tudjuk, melyeket a főszereplő is. Így az izgalmak még fokozottabbak, mi is teljes bizonytalanságot élünk át. A barátnő virtuális lábnyomának hiánya felveti a személyazonosság valódiságának kérdését. Odáig fajulnak ezek a dolgok, hogy végül már Leah-nak kell megvédenie saját álláspontját arra vonatkozóan, hogy igazat állít a barátnője létezésével kapcsolatban.

Végig feszültséggel teli az elbeszélés, az írónő egy percre sem hagyja lankadni a figyelmünket. Több megoldása is létezik az ügynek, így több szálon lehet elindítani a gondolkodást. Végtelen számú lehetőség van, melyek közül nem egy abszolút logikusnak tűnik. Így a végén számomra a főszereplő is megkérdőjeleződik, hitelesség szempontjából. Visszamenőleg tudjuk meg a legtöbb részletet is róla, a múltjában fellelhető bizonyos események is okot adnak a gyanakvásra. A könyv olvasása során semmiben sem lehetünk biztosak, végig hiányoznak a fontos részletek, melyeknek segítségével összerakható lenne a történet.

Engem kifejezetten érdekelt a történet megoldása, végig tudtam összpontosítani a főszereplőre, illetve nagyon kíváncsi voltam, mégis ki kicsoda ebben a sztoriban. Annyit hoznék fel negatívumként, hogy számomra túl gyors volt a történet kibontása - voltak olyan információmorzsák, amiket személy szerint  később adtam volna az olvasó tudtára. Elfért volna még pár oldal a könyv végére, megtoldottam volna száz oldallal, akkor valóban száz százalékos értékelést kapott volna tőlem. Ez persze egyéni vélemény, lehetséges, hogy mást inkább frusztrált volna ez a mennyiség, sőt, túlzásnak is érezheti bárki.

Ajánlom bátran és jó szívvel a kedves olvasónak, kellemes időtöltés és remek szórakozás ez a könyv!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.