Hirdetés

Könyvkritika – Neil Gaiman: Felkavaró tartalom

|

Hirdetés

Neil Gaiman egyike azoknak az íróknak, akiket a magyar olvasóközönségnek nem igazán kell bemutatni. Az Amerikai istenek, a Csillagpor, A temető könyve, az Óceán az út végén vagy éppen a Sandman képregénysorozat a legtöbbek számára nem ismeretlen. Az író legutóbb egy novelláskötettel jelentkezett, amely a Felkavaró tartalom címet kapta. „Szörnyek vannak ezeken a lapokon, de (…) ahol szörny van, ott csoda is van” – írja Gaiman a bevezetőjében. Valóban, az író a „nyugalom megzavarására alkalmas történeteket” tár az olvasói elé, de nem a klasszikus értelemben – gondolok itt a vérengző vadállatokra vagy éppen a fogorvosi székre.

neil-gaiman-felkavaro-tartalom-b1
A Felkavaró tartalom a megfoghatatlan, lelkünk és elménk mélyén bujkáló, a legváratlanabb pillanatokban előtörő félelmeinket tárja elénk. A múlt soha nem nyugvó, leselkedő árnyait. Kapunk egy történetet a képzeletbeli barátnőről, aki sok évvel később ismét felbukkan, egy horrorisztikus házinéniről, aki igazán szereti a bérlőit, egy egész mesenaptárat és megismerhetjük a Jeruzsálem-szindrómát. Tanulhatunk a Klikk-Klakkokról (amik tényleg baromi ijesztőek), belepillanthatunk a „feltalálatlanítás” művészetébe, valamint Csipkerózsika és Hófehérke fanatsy-ba illő találkozása is elénk tárul. Gaiman ad nekünk egy történetet az Óceán az út végénhez, egy novellát a Ki vagy, doki? című nagysikerű angol sci-fi sorozathoz, Sherlock Holmes nyugdíjas ténykedésére is rápillanthatunk, de Fekete kutya címen az Amerikai istenek is folytatódik, hiszen ez a novella a főhős Baldur „Árnyék” Moon történetét viszi tovább. Korántsem írtam minden novelláról és versről, és korántsem egyszerű huszonnégy mű elolvasása után egy egészként értékelni a kötetet. Gaiman két korábbi novelláskötete közül az első, a Tükör és füst jobban tetszett, mint a második, a Törékeny holmik. A Felkavaró tartalommal kapcsolatban vegyesek az érzéseim, időnként kissé eluntam magam, ám lényegesen többször izgultam és faltam türelmetlenül a lapokat. Az író hatásosan váltogatja – néha keveri - a dráma és a humor tőle megszokott elemeit, aminek sokszor a remek szórakozás és a borzongás keveréke az eredménye. A Felkavaró tartalom egy tipikus Neil Gaiman válogatás, ami nem csupán a rajongók, hanem bármely olvasó polcán helyet kaphat.   A kötetben olvasható művek: Hogyan rakjunk össze egy széket Holdlabirintus Ami Cassandrát illeti Le a komor tengerhez „Az igazság egy barlang a fekete hegyen” Utolsó házinénim Kalandos történet Narancs Mesenaptár A halál és a méz esete Aki elfelejtette Ray Bradburyt Jeruzsálem Klikk-Klakk, a Zörgőszörny A Közömbösség Rásegítő „És zokogni, mint Alexandrosz” Semmi óra Gyöngyök és gyémántok: tündérmese A sovány, fehér herceg visszatér Nőnemű végződések Tekintettel a formaságokra Az alvó és az orsó A boszorka dolga Relig Odhráin földjén Fekete kutya
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.