Hirdetés

Könyvkritika - Octavia E. Butler: Hajnal

|

Az emberiség új hajnala közeleg Octavia E. Butler regényében.

Hirdetés

Octavia E. Butler 1987-ben íródott regénye az emberiség majdnem teljes pusztulását, de legalábbis a Föld lakhatatlanná válását követően játszódik. Egy maroknyi túlélő maradt csak, köztük Lilith, a fiatal nő, aki egyben a történet főhőse is. Lilith évekkel a katasztrófa után ébred fel, ébredése azonban a legkevésbé sem nevezhető kellemesnek, hiszen gyorsan rá kell döbbennie: valamiképpen egy idegen űrhajóra került, gondját pedig földönkívüliek viselik. A kezdeti pánikot és teljesen érthető kétségbeesést követően lassan kezdi megszokni a gondolatát annak, hogy élete soha nem lesz már a régi, és ha életben akar maradni, akkor jobban teszi, ha felveszi a ritmust és legalább megpróbál beilleszkedni a számára szokatlan közegbe és igyekszik magáévá tenni az idegen kultúrát. Az ő feladata lesz továbbá az, hogy további embereket ébresszen fel hibernációjukból és szembesítse őket azzal a képtelen szituációval, melybe beleragadtak, valamint elcsepegtesse azt, hogy milyen távlati terveik vannak velük az oankáliknak. 

Hirdetés

A Hajnal ereje abban rejlik, hogy hiába szerepeltet űrlényeket, hiába vonultat fel egy halomnyi olyan elemet, amely a valóságtól elrugaszkodott, mindvégig olyan témákat tapogat körbe és beszél ki, amelyek könnyen megragadják az olvasót. Butler ezt a csillagok közé repített műfajt és közeget kiváltképp arra használja, hogy - hasonlóan a legtöbb sci-fi történethez -, magáról az emberről beszéljen és annak természetről. Regényében kvázi lélekrajzát adja le az emberiségnek és konszenzusa a nem feltétlen nevezhető hízelgőnek: ez a magát intelligensnek valló faj legtöbbször csak az erőszakból ért és könnyebben beszéli az erőszak nyelvét, mint a megértését, a beilleszkedés, valamint az idegenség elfogadása pedig távolabb nem is állhatna tőlünk. Kiváló író lévén azonban képes úgy láttatni ezeket a dolgokat, hogy árnyaltnak és több oldalról vizsgálhatónak hasson. Félreértés ne essék tehát, a Hajnal nem egy dühödt vádirat az emberiség ellen, inkább higgadt szemlélése az embernek és annak, hogy mi tesz minket azzá, akik vagyunk. 

A keresőexpedíció tényleges megkezdéséig nem is tudatosult benne, mennyire fontos, hogy találjon valakit. Az oankálik teljes mértékben elszigetelték embertársaiktól, majd tájékoztatták, hogy csaliként óhajtják bevetni, Júdás-kecskeként, aki majd vágóhídra tereli a népét. Tették mindezt kedvesen, erőszakmentesen, végtelen türelemmel és gyengédséggel, ami felőrölte maradék ellenállását.

Az írónő egy komplex kérdéskört feszegető és igencsak rétegzett regény keretein belül beszél arról, mennyire nehéz beilleszkedni egy a magunkétól eltérő berendezésű társadalomba, úgy, hogy közben folyamatosan kvázi vitába hívja magát az olvasót is. Ahogy Lilith, úgy mi magunk is belekerülünk ebbe a fullasztó helyzetbe és akaratunkon kívül választásra kényszerülünk: vagy megszokjuk a feltételeket, vagy megszökünk. A könyv olvasása közben magam is folyamatosan azon töprengtem, vajon én hogyan cselekednék és mit tennék a hősnő helyében? A válasz nehéz, hiszen Butler a földönkívüli oankálikat rendkívül intelligens lényekként ábrázolja, akik az erőszakot csak a legvégső esetben használják, ugyanakkor groteszk megjelenésük, valamint sajátunktól eltérő állásfoglalásuk bizonyos morális kérdésekben mindegyre kihívás elé állítja mind Lilith-et, mind minket. Mit jelent embernek lenni? Milyen árat vagyunk hajlandók fizetni azért, hogy az ember bármilyen formában, de megmaradjon? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel támad be minket az írónő, ami meglehet, hogy első blikkre akár lerágott csontnak is tűnhet, mégis égetőnek és relevánsnak tűnik. Ha az ember-embernek farkasa, akkor vajon megéri érte harcolni? Megéri fenntartani ezt a fajt? Miközben ott a másik oldalról a kérdés: hagyjuk-e a másik fajnak, hogy manipulálja a génjeinket? Hiszen az oankálik eltökélt szándéka, hogy oly módon mentik meg az emberiséget, hogy keresztezik népük és népünk génállományát. Felmerül a kérdés: megszűnünk-e embernek lenni akkor, ha egy idő után keveredünk egy másik fajjal és erkölcsileg mennyire védhető mindez? Figyelembe véve azt is, hogy más esélyünk talán nincs is a túlélésre. Nem könnyű megválaszolni ezeket a kérdéseket és Butler nem is tesz úgy, mintha tudná egyértelműen mindre a választ (bár egy halovány állásfoglalás történik a végén, de ez mit sem von le a mű ambivalens természetéből).

- Az űrben vagyunk. Meg egy olyan faj kezében, amely magától értetődő természetességgel képes manipulálni a DNS-t, valahogy úgy, ahogy mi ceruzával és ecsettel dolgozunk. Ezek a tények. 

Butler víziója nyomasztó és már-már rémálomszerűnek hat, de ez leginkább magából a szituációból fakad - érzékletesen adja át azt, milyen érzés lehet arra ébredni, hogy a Föld lakhatatlanná vált és a sorsod idegen lények kezében van. Az írónő részletesen leírja az ábrázolt világot, kitérve az idegenek szexuális szokásaira (egy-két szegmens egészen arcpirító és kényelmetlen a maga módján) és a főszereplő ambivalens érzéseire egyaránt. Szenvtelen őszinteséggel, éleslátással és fantáziával felvértezve vezet bennünket végig ezen a különös utazáson, amelynek során Lilith különböző próbatételeken keresztül próbál helytállni és megőrizni maradék emberségét - mind az oankálik, mind pedig saját fajtársaival szemben. 

- A másságot a legtöbb faj bizony fenyegetésként éli meg - felelte Nikanzs - A másság veszélyes. Végezhet veled. Állati elődeitek és érzékelték ezt, miképp a legközelebbi rokonaitok is az állatvilágban. Rátok szintén igaz.

Mindezeknek a topikoknak és a kiváló, enyhén fojtogató atmoszférának hála egy olyan könyvről beszélünk, amelytől nehéz szabadulni. Itt nincsenek űrcsaták és lézerpuskák, filozofikus hangvétel és lassan bontakozó cselekmény jellemzi ezt a majd' háromszáz oldalt.  Ami pedig a befejezést illeti, a mű egészéhez illően egyszerre hordozza magában a reményt és a teljes kilátástalanságot. Mert ugye a hajnal előtt a legsötétebb az éj. Ugye? 

A könyvet köszönjük az Agave Könyvek kiadónak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.