Hirdetés

Könyvkritika - Ryan Gattis: Közel a tűzhöz

|

Egy város a vesztébe a rohan, életek érnek véget és változnak meg örökre. Kritika a Közel a tűzhöz című könyvről.

Hirdetés

Ha ki vagy éhezve egy olyan könyvre, amely cukormáz és emészthetőre csiszolt mellébeszélés nélkül mesél a káoszról, az emberségről és annak hiányáról, valamint a bűnben fuldokló utcák farkastörvényeiről, akkor Ryan Gattis könyvét neked találták ki. A könyv egy megtörtént eseményen alapszik: Los Angeles-ben járunk, 1992-ben, amikor bíróság felmentett pár öntörvényű rendőrt - a város pedig ennek hatására egyik pillanatról a másikra háborús övezetté változik. A felfokozott közhangulat remek lehetőséget ad a bűnözőknek és a bandatagoknak, hogy a zavargások mögé bújva leszámoljanak ellenségeikkel, bosszút álljanak sérelmeikért és kedvükre fosztogassanak. Ryan Gattis ezeket a kegyetlen napokat választotta története színhelyéül - és bár az általa megszólaltatott karakterek kitaláltak, ez semmit nem von a mű pontosságából és erejéből.

Hirdetés

Nagyon összetett könyvről beszélünk, hiszen tizenhét különböző szereplő szemszögéből ismerjük meg az eseményeket. Gattis rendkívüli stílusérzékkel szólaltatja meg őket: a szövegből kiérződik a személyiségük, az egyéni tragédiáik és világszemléletük. Egyes fejezetek szlenggel és káromkodásokkal vannak teleszórva - míg oldalakkal később sokkal szofisztikáltabb, bár nem kevésbé felkavaró stílus fogad minket.

A szerző remek munkát végzett: minden karakter olyannyira jól kidolgozott, hogy olvasás után a könyvet random oldalon felcsapva pár mondatból nagy eséllyel megtippelheted, ki az aktuális elbeszélő. Legelső szereplőnk Ernesto Vera, aki semmit nem akar, csak egy jobb állást egy japán étteremben: egy egyszerű és segítőkész srác, aki igyekszik távol tartani magát a zűrtől. A zavargások idején azonban - sok száz másik emberrel együtt - ő is akaratlanul célponttá válik, és egy brutális támadás áldozata lesz. Tőle indul a történet: először átváltunk a testvérei nézőpontjára, majd jönnek a különböző bandatagok, nővérek és tűzoltók, bűnözők és becsületes emberek, akik mindannyian - ha csak szegről-végről is - kapcsolatban állnak egymással. Segítségükkel szinte minden oldalról belelátunk a Los Angeles-i rémálomba.

Ryan Gattis tisztában van vele, hogy semmi sem lehet megrázóbb egy valós esemény hiteles krónikájánál. Nem ítélkezik és nem választ oldalt: egyszerűen csak mesél a maga megdöbbentő őszinteségével, minden szemszögből megszólaltatva valakit, hogy a lehető legteljesebb képet kapjuk. Sorsok és élettörténetek, álmok és tragédiák elevenednek meg a szemünk előtt, miközben végignézzük, hogyan rohan egy egész város a vesztébe.

A Közel a tűzhöz egy rendkívül sodró lendületű és megrázó olvasmány - az a típusú könyv, ami rátelepszik a válladra és megüli a gyomrodat. A saját, apró-cseprő problémáid hirtelen már nem is tűnnek olyan bosszantónak és megoldhatatlannak. És reméled, nagyon-nagyon reméled, hogy neked soha nem kell majd a saját bőrödön is megtapasztalnod, hogy mennyire is hiteles ez a történet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.