Hirdetés

Könyvkritika - Mark Frost: Twin Peaks titkos története

|

A baglyok és a könyvek nem azok, amiknek látszanak!

Hirdetés

A rejtélyes kisvárosokról szőtt történetek közül az egyik legérdekesebben elmesélt és legegyedülállóbb hangulatú Twin Peaks-é: a Laura Palmer-gyilkosság, annak felderítése és az azt követő és körülölelő események idestova 26 éve írták be magukat a tévésorozatok történelmébe. David Linch és Mark Frost sorozata jövőre újraéled, ennek örömére pedig utóbbi egy könyvvel is hozzájárult a Twin Peaks-legendához.

Hirdetés

A Twin Peaks titkos története valószínűleg az egyik legkülönlegesebb kiadvány, amit egy rajongó a témában valaha is a kezébe vett. Ahhoz pedig, hogy ez egyértelművé váljon, ki kell térnünk egy kicsit a már korábban megjelent kötetekre.

 

Magyarul még az Fabula gondozásában jelent 1991-ben a Jennifer Lynch által fémjelzett Ki ölte meg Laura Palmert? című könyv, majd rá egy évre Scott Frost tollából Dale Cooper naplója. Bár utóbbi enyhén szólva megtévesztő: a fülszöveg és a hátlapon látható Audrey Horne-fénykép azt sugallja, hogy a könyv Cooper ügynök Twin Peaks-ben magnóra vett kommentárjainak leirata. Ehhez képest Dale 13 éves korától kezdett naplója egészen azzal bezárólag, hogy elindult nyomozni a Laura Palmer-gyilkosság ügyében. (Egyébként hangoskönyv formában, Kyle MacLachlan felolvasásával tényleg kiadták a tengerentúlon annak idején a konkrét Twin Peaks-i magnónaplót.) Angol nyelvterületen több könyv jelent meg a sorozathoz köthetően - még Twin Peaks útikalauza is elkészült, amelyben úgy vezetnek végig miket a városon, mintha lelkes turisták lennék. És akkor még azokról a kötetekről nem is beszéltünk, melyek nem a szórakoztató irodalom berkein belül születtek, hanem elemzik és boncolgatják a kultsorozatot.

Na de olyan könyv, mint a Twin Peaks titkos története, ilyen még nem volt. És nem csak Twin Peaks-témában, hanem úgy alapból a tévésorozatokat illetően nem sok ilyen remekül összerakott kiadvány látott napvilágot - szóval nagy pacsi Mark Frost-nak. A tévésorozatos könyvek nem ritkaságok kis hazánkban sem, gondolok itt többek között a Buffy, a vámpírok réme, a Bűbájos boszorkák, a Lost, sőt még a nagy dél-amerikai szappanopera-láznak köszönhetően a Vad angyal regényváltozataira - azonban ezek többnyire tulajdonképpen nem túl tehetséges szerzők sokszor unalmas és rosszul megírt fanfiction-jei voltak. A Twin Peaks titkos története a hazai könyvpiacon ezt a negatív tendenciát igyekszik megtörni.

 

Lényeg a lényeg: akár úgy alapból a tévésorozatokhoz készült kiadványokról, vagy konkrétan a Twin Peaks-hez köthetőkről beszélünk, ez a könyv tágabb és szűkebb értelemben is különlegesnek számít. 

A szerző persze azzal nem titkolt céllal írta meg ezt a könyvet, hogy felcsigázzon minket az új évad előtt. A gazdagon illusztrált kötet tulajdonképpen nem is regény, hanem egy akta, és ebből kifolyólag talán nem olyan gördülékeny - viszont a rengeteg levél, újságcikk, fénykép, illusztráció található benne, amelyek olyan színessé teszik, hogy igazi csemegének számít a Twin Peaks-rajongó olvasó számára. A könyv megszeretéséhez, megértéséhez nem egy klasszikus regényt kell várnunk: ez a sztori nem úgy működik, hogy van egy bevezetés, egy kibontakozás, egy nagy konfliktus, meg egy katarzis. Ilyenekből - mint ahogy már fentebb említettük - már született egy-kettő.

Úgy kell a kezünkbe vennünk a Twin Peaks titkos történetét, mintha mi is nyomozást folytató ügynökök lennénk. Akárcsak Tamara Preston, akinek a jegyzeteivel van ellátva a kötet. Mintha a kezünkbe kapnánk az utóbbi évtizedek legrejtélyesebb városkájának teljes és rettentően részletes feltérképezését, legyen szó indián legendákról, családi viszályokról, vagy akár az 51-es körzethez köthető földönkívüli észlelésekről. Ebbe a szerepbe pedig nagyon, nagyon könnyen beleélheti magát az olvasó.

 

Valószínűleg annak nem is okoz túl nagy élményt, aki nem ismeri a sorozatot, hiszen nem ismerheti az aktából fel-fel tűnő Twin Peaks-i lakosokat, így nem is értheti, hogy miért tesz a történet vargabetűket. Aki azonban ismeri és szereti a Twin Peaks-t, egy izgalmas utazáson vehet rész, és csakhamar rájön, hogy az eddig szinte jelentéktelennek ítélt mellékszereplőknek is milyen rejtélyes életútja van - ezek a misztikumok pedig valahogyan mindig a kanadai határ mellett fekvő kisvárosban futnak össze. Mondhatni, minden út Twin Peaks-be vezet!

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.