Hirdetés

Könyvkritika - Urbánszki László: Az arany horda árnyékában

|

Nézzük meg kicsit közelebbről az Anno Domini-sorozat ötödik részét!

Hirdetés

Ha úgy gondolod, hogy egy történelmi regény kulcsszerepeit csak királyok és királynők, hercegek és trónkövetelők, lovagok és hadvezérek tudhatják magukénak, akkor épp itt az ideje, hogy megismerkedj Urbánszki László Anno Domini-sorozatával. Ezek a könyvek fennmaradó kérdések nélkül bizonyítják majd be neked, hogy az egyszerű, úgymond paraszti sorban élő emberek ugyanúgy részesei a történelemnek, mint azok, akik belekerültek a tankönyvekbe: sőt, nélkülük talán minden másképpen alakult volna.

Hirdetés

A sorozat ötödik részében visszatér Levente és a benei társai, hogy újra tanúbizonyságot adjanak rátermettségükről, bátorságukról és életrevalóságukról. Ezúttal - IV. Béla király utasításara - a messzi keletre utaznak kereskedőnek álcázva, hogy kiderítsék, mit forgathat a fejében az immár négy éve visszavonult Batu kán. A regény betekintést enged a keleti vezérek harcaiba, az ármánykodásokba, a cselszövésekbe, melyek között lavírozva bizony nincs egyszerű dolga a beneieknek. Azonban nem úgy ismertük meg mi őket az előző négy kötetben, mint akik megriadnak egy kis kihívástól...

Urbánszki Lászlónak hihetetlen mesélőképessége van, és igazából ezt szerintem mindegyik könyvénél elmondtam már, de nem tehetek róla: egyszerűen nem lehet úgy elmenni a téma mellett, hogy ezt ne említsem meg. A kötet vaskossága ellenére olvastatja magát, mindig pörög, és nagyon sok szereplőt vonultat fel. Szinte válogatás nélkül ismerhetünk meg zsoldosokat, hadvezéreket, kémeket, becsvágyókat és a túlélésért küzdőket, így egy gyönyörű 360 fokos kilátást kapunk az egész történetre.

 

Ami még nagyon szeretnivaló az Anno Domini-sorozatban - így Az arany horda árnyékában is -, hogy a szereplők nem fekete-fehérek. Még a "jó fiúknak", a mi kis benei csapatunk tagjainak is vannak rossz tulajdonságaik, amelyekért kijárna nekik néha egy kis fültövön ütés, de ettől csak még életszerűbbek, még hitelesebbek a karakterek. Személyes kedvencem Else - mert hát valljuk be, ilyen téma és történelmi kor kombinációjában nem sok nőt vonultatnak fel, Else azonban olyan kis tűzrőlpattant és vagány asszony, hogy megállja a helyét Leventéék között az ismeretlen vidéken is. Éljen Else, kérünk még több ilyen női karaktert történelmi regényekbe!

Többet nem is igazán tudok hozzáfűzni. Aki szereti a történelmi témájú könyveket, és még nem ismerkedett meg az Anno Domini-sorozattal, hát sürgősen lásson hozzá. Még csak annyit mondanék így a végén nagy sóhajtások közepette, hogy ha szegény Szabó Gyula színművész még élne, akkor én magam kezdenék Kickstarter-projektet arra, hogy az ő hangján készüljenek hangoskönyvek az Urbánszki-regényekből.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.