Hirdetés

Könyvkritika - Urbánszki László: Ördögfattyú

|

Ha mindig is szerettél volna egy olyan könyvet olvasni, amiben egy antihős ősmagyar fiú a főszereplő, akkor imáid meghallgattattak!

Hirdetés

Az ember mindig hajlamos romanticizálni a különböző történelmi korokat - de komolyan, egyébként bármelyiket! Egy-egy izgalmas, kalandos történelmi regény vagy film után könnyű felsóhajtani: hjajj, rossz korba születtem! Az Ördögfattyú pont az a történet, ami után ez nem fog megtörténni.

Hirdetés

Félreértés ne essék: korántsem arról van szó, hogy ez egy depresszív, lehangoló történet lenne, ahol sorozatosan csak tragédiák érnek mindenkit. Erről szó sincs. Urbánszki László azonban nem követte el azt a hibát, hogy mélyen hallgatott volna a honfoglalás korabeli világ kegyetlenségéről és azokról a nehéz sorsokról, melyek akkoriban várhattak az emberekre - hanem ugyanazt az őszinte elbeszélésmódot választotta, amelyet olvasói már megszokhattak tőle.

Főszereplőnk Agacs, akivel gyermekkorában ismerkedünk meg, és hát nem éppen a legelbűvölőbb figura a földkerekségen. Fentebb azt írtam, hogy antihős, ami talán túlzás, talán nem az  - ez igazából majd a folytatásban derül ki, hiszen az Ördögfattyú egy sorozat első része. Agacs lop, csal, hazudik, verekszik, gondolkodás nélkül ver át és foszt ki mindenkit, aki az útjába kerül. Álma, hogy igazi katona legyen, aki egyrészt dicsőséget szerez, másrészt minden nap van mit ennie. A vadóc fiú eleinte egy kicsit sem lehet szimpatikus az olvasónak, de ahogy egyre idősebb és tapasztaltabb lesz, azért szép lassan megmutatja azt is, hogy van ám szíve is. Még ha nagyon is igyekszik rejtegetni azt.

Ha érdekel a katonai élet és a csatajelenetek, akkor az Ördögfattyú bizony neked íródott. Kiképzések, hadjáratok, fosztogatások és ostromok érik egymást, a katonák pedig - legyenek akármilyen nemzethez tartozók vagy akármilyen rangban - nem kímélik sem egymást, sem pedig az útjukba kerülő falvakat.

Mint ahogyan nem kímélték a nőket sem, amit hátborzongatóan mutat be nekünk Inge: a lány annyi szörnyűségen megy keresztül, hogy az is csoda, hogy egyáltalán ép ésszel kibírta. Viszont igazi túlélő lett belőle, akinek vág az esze, nem rest bosszút állni, és ravasz - remélem, hogy a folytatásban Agacs mellett ő is feltűnik majd és több szerephez is jut, hiszen kár lenne egy ilyen ígéretes karaktert csak úgy hagyni eltűnni.

Összességében az Ördögfattyú nem éppen a legviccesebb olvasmány, a szerző kicsit sem bánt kesztyűs kézzel a szereplőivel, cserébe viszont hiteles, izgalmas és kalandos történelmi regényt olvashatnak, akik kezükbe veszik ezt a könyvet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.