Hirdetés

Középső ujj a világ felé - Transmetropolitan

|

Fékevesztett zuhanás a társadalom poklába, avagy egy újságíró és az ő igazságkeresése.

Hirdetés

Warren Ellis képregénysorozata, a Transmetropolitan 1997-ben kezdte meg útját az olvasók felé, majd 2002-ben érte el végpontját. A történet Spider Jerusalem-ről, a botrányairól ismert újságíróról szól, aki ötévnyi önkéntes száműzetést követően némi pénz reményében kezd el újra mindenféle közéleti témában cikkeket gyártani. Kezében ezt követően az írott szó a leggyilkosabb fegyverré válik. A Fumax jóvoltából pedig mi is olvashatjuk végre ezeket a szavakat. 

Hirdetés

A Transmetropolitan nem egy finom darab, sőt már-már bicskanyitogatóan, pofátlanul arrogáns és agresszív alkotás, melyben Warren Ellis szabadjára engedi minden cinizmusát és emberutálatát. Spider Jerusalem figurája maga a megtestesült epe, aki beleáll mindenbe és mindenkibe, ritkán van csak jó szava bárkihez is és úgy alapvetően hevesen gyűlöli a várost, amelyben klaviatúráját koptatja megállás nélkül. Ellis az újságírás egyszerre mérgező és társadalmilag fontos szerepét mutatja be egy olyan karakteren keresztül, aki mindennél jobban hisz a sajtószabadságban és abban, hogy leírni az igazságot kutyakötelessége a szakma emberének. Legyen ennek az eredménye akár az, hogy egy választás bebukik, vagy hogy a közeli ismerősei hajukat tépik ki mérgükben. 

Ellis világa nem a valós, hanem egy elnagyolt, bizarrá lett világ, amely valamennyire mégis magán viseli a körülöttünk lévő világ frusztrációit: a média eluralkodását, a televízió agyzsibbasztó mivoltát, a politika mocskosságát és még sok minden mást. Az egyik epizódban például emberünk vallások százával ismerkedik meg (amelynek természetesen egyetlen konzekvenciája van: hogy a vallások az emberek gátlástalan kizsákmányolására születtek meg), egy másikban pedig rezervátumokat látogat meg, amelyekben a történelem elevenedik meg annak minden negatív hordalékával együtt. Nehéz úgy olvasni a párbeszédeket/monológokat, valamint nézni az amúgy gyönyörűen kimunkált, részletgazdag paneleket, rajzokat, hogy ne érződjön az éles kritika a társadalmat illetően. Fekete humor és bizarr szituációk, még bizarrabb ötletek sorjáznak a masszív kötetben, amit azzal semmiképpen nem lehet megvádolni, hogy ne lenne kreatív.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Más kérdés, hogy sokszor gunyorosságát túlzásba viszi és ez valamelyest kontra-produktívvá, kissé töménnyé teszi az eredményt. Ami Jerusalem karakterét illeti: valamelyest szórakoztató, de inkább működik egy elnagyolt figuraként, aki szócső csupán (valószínű egyébként, hogy ha ezt olvasná Spider, akkor elküldene a k*rvaanyámba). Hatásosan testesíti meg ugyanakkor a zsurnaliszta-szakma gerinctelenségét és mulattató nézni, ahogyan esztelenül áthág minden szabályt, mintegy görbe tükröt tartva a társadalom felé és kommunikálva azt, hogy ezt a szakmát végezni ép ésszel képtelenség. De ha valaki esetleg arra menne, hogy szimpatizálna vele, az már nehézkes lesz. Igazából akármelyik karaktert nézzük, egyik sem alkalmas arra, hogy igazán közel engedjük magunkhoz, mert mindegyik velejéig romlott és szörnyű figura (kivételt képez ez alól a két titkárnő, de még ők is "elfajulnak" a végére). Érezhető ugyanakkor, hogy ez szándéka is volt az alkotónak - ha már ilyen ronda világot festett meg. 

Újat persze nem mond az érdemi dolgokról a képregény, hiszen tudjuk nagyon jól, hogy a politika bűzlik, a tévé rossz, a vallás pedig csúf tud lenni. Úgyhogy ebben ne keressünk semmi megváltást, úgymond nincs új a nap alatt. Viszont eszközei annyira sziporkázóan vadak és extrémek, hogy már csak ezért is megéri leseggelni és végigpörgetni ezt a pár száz oldalt. És bár alapvetően nem mindig érzem magamnak a "mindenkit utálok"-attitűdjét, azért van bennem egyfajta perverz kíváncsiság, hogy miféle őrültségekről rántja le a leplet Spider a következő kötetben (amely szeptemberben kerül a könyvesboltok polcaira). 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.