Hirdetés

Kritika – 100 magyar baka

|

Békés tisztelgés egy békétlen kor előtt. Egy kötet, amely méltón állít emléket az első világháború áldozatainak.

Hirdetés

„Fiatal magyar prózaírók” címmel indított pályázatsorozatot a Historium Kiadó 2012-ben, melynek első két kötete - A Sár, vér levendula és A holló évszázada – után újabb állomáshoz érkeztünk. A 100 magyar baka az első világháborúban elesettek előtt szeretne emléket állítani tizenkét amatőr író műveinek segítségével. Azt már most, az elején le kell szögeznünk, hogy ez kétségtelenül sikerült is.

Van a nemzeti öntudat és a hazafiasság. E kettőt minden ember a maga módján értelmezi, de egy biztos: ezekre minden nép szülöttének legalább minimálisan szüksége van ahhoz, hogy tartozzon a hazájához. Ám az is igaz, hogy vannak alkalmak (vagy épp esetek, mint például egy novelláskötet), amikor az objektivitás okán ezeket kissé hanyagolva a kemény tényeket kell az előtérbe helyeznünk. Pontosan ez történt a 100 magyar baka esetében is. Nincs kiemelt gyűlölködés vagy hazaimádat. A kötetben szereplő novellákat gondosan válogatták össze, nem valamiféle elvakult, csőlátással megáldott - vagy inkább megvert - gyűjteményt kapunk, hanem annél valami sokkal bűvöletesebbet. Tehetségesnél tehetségesebb amatőr írók tárják elénk az első világháború szörnyűségeit, hol elvontabb, hol száraz tényeket, hősi ősi mítoszokat felvonultató alkotások formájában. Senkit sem szeretnék külön megemlíteni a bekerült pályázók közül, hiszen egy novelláskötet egészben az igazi, a feldarabolás pedig nem lenne méltó egy ilyen kiemelkedő összeállításhoz. Tény, hogy vannak jobb és hajszálnyival gyengébb írások, ám egy dolog tény: mind az írók, mind pedig a szerkesztő büszkék lehetnek a 100 magyar bakára, hiszen a kitűzött célt elérték: méltó emléket állítottak az első világháború áldozatainak, akik mem csupám az elesettek, hanem az utánuk maradt gyászolók is egyben.

 

A kötetben szereplő novellák:

Szőllősi-Kovács Péter: A mesterlövész
Zdenyák József: Vakondisten
Csicsmann Blanka: Két hét az élet
Ódor Richárd: Vörös reggel
Sárgai-Szabó Anna: Hamarosan hazajönnek
Fibi György: A keleti front kopói
Losonczy Attila: Az utolsó huszárvágás
Fölkerné Kosztyu Viola: Pipafüst száll
Háromszéki Nándor: Konzervált viszonyok
Foglár Gábor: És mégis fordul a világ
Varga Csaba: Galícia árnyai
Kiss Balázs: Az utolsó őrség

 

Zárásként pedig a könyv trailere:

 

 

A kötetért köszönet a Historium Kiadónak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.