Hirdetés

Kritika - A holló évszázada

|

Végre megjelent A Fiatal magyar prózaírók sorozat második része, amit górcső alá vettünk. Hogy milyen lett? Az alábbiakban kiderül!

Hirdetés

 

Kicsivel több mint egy éve olvashattam el a Sár, vér, levendula című novelláskötetet, ami a Historium Kiadó égisze alatt jelent meg. A kötet lenyűgözött több okból is. Egyrészt a tartalma miatt, másrészt a Kiadó bátorsága miatt. Bátorság, hiszen olyan fiatal írók műveit tartalmazza a kötet, akiknek még nem jelent meg saját könyvük, amatőrnek számítanak.
Ugyanez igaz A holló évszázadára is, hiszen ide is amatőr írók művei kerültek. No, de lássuk milyen tartalom lapul a zseniális borító mögött.

12 két kiváló novella kapott helyet a kötetben. Ahogy azt a könyv alcíme is sejteti, mindegyik történet a Hunyadiak korába repít bennünket. A legkülönfélébb összetételű írások mindegyikében van valami, ami arra készteti az olvasót, hogy olvasson tovább. Nincs sehol üresjárat, minden novella izgalmas perceket okoz.

Akad a művek között olyan, amely nem konkrét eseményt dolgoz fel, hanem kitalált történetet mesél. De olvashatunk megtörtént eseményekről, amelyek sajátos szemszögből vannak bemutatva. Erre a legjobb példa Albert Tamás Törött szárnyú holló röpte című írása, amely a Hunyadi László halála előtti zavaros órákat mutatja be egy kisfiú szemszögéből.
Talán nem meglepő, hogy olyan irományok is helyet kaptak a válogatásban, amelyek a török oldalt is bemutatják. Roszicska László A látszatt mögött című novellája egy török besúgó kalandjait meséli el, akinek a tettei nagymértékben befolyásolták a történelem alakulását.

Ahogy a Sár, vér, levendula esetében, itt is van egy kakukktojás történetünk, ami humorával erősen kilóg a sorból. Pollák Gergő Hypatia könnyei című művének olvasása közben szem nem marad szárazon a nevetéstől. Elkísérhetjük Mátyás királyt vadászni Varga Csaba történetében, valamint megismerhetjük a feleségének, Katalinnak a gondolatait is Palatinus Lili novellája olvasása közben.
Egy kis érdekesség, hogy az előszót Bán Mór, a népszerű Hunyadi-sorozat alkotója írta, és a kötet is neki van ajánlva.

Mindent összegezve egy kiváló kötetet olvashattam ismét, ami hozza az első rész színvonalát. Bíró Szabolcs, a kötet szerkesztője ezúttal is kitett magáért, hisz egy minden tekintetben remek válogatást rakott össze. Persze ez nem sikerült volna a novellák alkotói nélkül.
A holló évszázada minden történelemrajongó könyvespolcán kiemelt helyet kaphat, de nyugodt szívvel ajánlom azoknak is, akik egy kiváló novelláskötetet szeretnének olvasni!

A kötetért köszönet a Historium Kiadónak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.