Hirdetés

Kritika - Alma Katsu: Halhatatlan

|

Szerelem, árulás, halhatatlanság és halál vár minket Alma Katsu regényében...

Hirdetés

 

Alma Katsu regénye az elmúlt években oly divatossá vált műfajban, vagyis a misztikus elemekkel átszőtt romantika jegyében íródott. Persze nem kell rögtön az Alkonyatra gondolni: ennek a könyvnek ugyanis nem a tinilányok a célközönsége, sokkal inkább az idősebb, érettebb női olvasóknak szánták - már csak a gyakori erotikus jelenetek  miatt is.

 A regény középpontjában az alkímiával elért halhatatlanság misztériuma és a viszonzatlan szerelem fájdalma áll. Főszereplőnk, Lanny immár kétszáz éve él, de mégis olyan fiatalnak látszik, hogy sokszor még a nagykorúságát is megkérdőjelezik. Napjainkban egy hideg, komor kisvárosban találkozik Luke-el, a frissen elvált, szüleit gyászoló orvossal. Luke az első pillanattól kezdve vonzódik a törékeny, angyalszépségű Lanny-hez, de bizalmatlan is: hiszen a lányt csurom véresen, gyilkossággal vádolva hozták hozzá vizsgálatra. Lanny azonban hamar meggyőzi a férfit arról, hogy ő nem egy mindennapi teremtés, és ráveszi, hogy segítsen neki megszökni a törvény elől. Menekülésük közben a lány mesélni kezd, és feltárul előttünk egy titokzatos, árulással és titkokkal teli világ.

 A történet két - vagyis pontosabban két és fél - szálon játszódik. Az egyik Lanny és Luke szökéséről szól, a másik Lanny-ről és élete nagy szerelméről, a földöntúli szépségű Jonathan-ról szól. A "két és feledik" körülbelül a regény közepén egy pár fejezetes kitérő, amely a történet egyik kulcsfigurája életének meghatározó, szenvedésekkel és megmagyarázhatatlan eseményekkel teli szakaszát tárja fel az olvasónak. Bár ez a rész is érdekes és izgalmas, kissé zavaró a hosszúsága, mert eltereli a figyelmüket az eredeti sztoriról. A kitérő egyik célja nyilván az volt, hogy késleltesse az eseményeket, és ezzel fokozza az izgalmakat, de hosszúsága az izgatottságot bosszús türelmetlenséggé is változtathatja.

 A szereplők nem fekete-fehérek, pusztán jók vagy gonoszak: személyiségük árnyalt, bár legtöbbjük több negatív tulajdonsággal büszkélkedhet, mint pozitívval. Lanny sem egy földre szállt angyal, hajlamos az önzésre és meggondolatlanságra. Tanúi lehetünk annak, ahogy a főszereplők hatással vannak egymás személyiségére, előttünk mennek végbe a lelki folyamatok, melyek megváltoztatják őket.

 A regényt végigkíséri a viszonzatlan szerelem fájdalma. Egy szereplő sem élheti át az igazi beteljesülést, mindenki mást akar és mástól - ez pedig tragédiákat okoz még egy olyan világban is, ahol az örök élet és fiatalság megoldani látszik a halandó ember fájdalmait.

 

A gyakori erotikus jelenetek miatt 18 év feletti olvasóknak ajánlom.

 

7/10

 

A könyvért köszönet az Agave Könyveknek!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.