Hirdetés

Kritika - Amy Kathleen Ryan: Ragyogás

|

Amy Kathleen Ryan a távoli jövőbe és a messzi űrbe kalauzol el bennünket, ahol az emberek még a kihalás szélén is egymás ellen fordulnak...

Hirdetés

 

A haldokló Földről elindult két gigantikus méretű űrhajó, hogy az emberiség legnagyobb vállalkozásaként meghódítson és benépesítsen egy másik bolygót. Céljuk szent és megkérdőjelezhetetlen: az emberiség jövője, fennmaradása céljából a hajók minden utásank arra kell feltennie az életét, hogy küldetésük sikerrel járjon.

Évtizedekkel később, Waverly és Kieran az első olyan gyermekek közé tartoznak, akik már az űrben születtek - a két tinédzser pedig sorszerűen egymásba szeret. Miközben Waverly azon rágódik, hogy fiatal kora ellenére igent mondjon-e Kieran lánykérésére, egyik pillanatról a másikra felbolydul az űrhajó élete. Utolérik a másik  űrhajót, melynek jóval előttük kellene járnia - a két hajó legénysége hamarosan tűzharcba keveredik egymással, a lányokat pedig, Waverly-vel együtt, elrabolják.


Waverly és Kieran elszakad egymástól, és mindkettejük élete örökre megváltozik. Ellenségek közé kerülnek, embert próbáló feladatokat kell megoldaniuk, és tragédiákat kell átvészelniük. 


A könyv hatalmas pozitív csalódás volt a számomra. A fülszöveg alapján azt hittem, hogy ez egy amolyan "divatkönyv", képzeletbeli helyszínre helyezett szerelmi történet tini lányoknak. A történet azonban ennél sokkal több: arról szól, hogy milyen szörnyűségeket képesek tenni az emberek "Isten nevében", hogyan lehet manipulálni a tömegeket, félelemben tartani embereket a hatalomért. 


A két űrhajó lakói egy merőben más környezetben töltötték az elmúlt évtizedeket, és elszigetelve egymástól más-más irányba torzult társadalmuk. Az Új Látóhatáron a vallási vezető Isten prófétájának kikiáltva magát megkérdőjelezhetetlenné tette a hatalmát, és képmutató módon, a megtestesült erkölcsösség álarca ögé bújva emberéleteket is feláldozva építette fel saját kis birodalmát. A világiasabb Empyriumon - Waverly és Kieran szülőhajóján - látszólag egy sokkal "normálisabb", demoktarikus rend uralkodik, azonban itt sem minden az, aminek látszik: a színfalak mögött fiatal lányokkal erőszakoskodnak, gyerekeket bántalmaznak.


A regény a gyerekek szemszögéből mutatja be nekünk a két űrhajó torz társadalmát, valamint azt, ahogyan áldozatul esnek a felnőttek felelőtlenségének és gonoszságának. A két hajó legénységének harca gyors és nehéz döntésekre kényszeríti Waverly-t és Kierant, melyeknek következményei az összes űrutazó ember sorsát meghatározzák.


8/10


A könyvért köszönet a Maxim Kiadónak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.