Hirdetés

Kritika – Andrzej Sapkowski: Vaják – A végzet kardja

|

Korábban volt szerencsénk a Vaják sorozat első részét górcső alá venni. Sapkowski nagyon meggyőzött már azzal a kötettel is, de a címszereplő csak tovább fokozta rajongásunkat.

Hirdetés

 

Ríviai Geralt szinte már jó ismerősként tér vissza az első kötet olvasóihoz (az első kötet kritikája itt), és a Witcher programok játékosaihoz. A fehérhajú szörnyvadász ezúttal sokkal mélyebb oldaláról mutatkozik be, mint ahogy az előző kötet történeteiből megismerhettük.
Ugyan már akkor is kiderült, hogy Geralt nem az az érzelmektől mentes figura, akinek mindenki gondolja, azonban most még mélyebben megismerhetjük, és rá kell jönnünk, mindkét félnek igaza lehet. Azoknak is akik rideg, érzelmektől mentes mutánsnak tekintik, és azoknak is akik pont az ellenkezőjét gondolják. De mielőtt még jobban belegabalyodnánk Geralt lélektanába, nézzük hogyan is épül fel a könyv.

Ahogy az előző kötet, ez is rövidebb írásokból áll össze. A hat történet látszólag csak lazán kapcsolódik egymáshoz, de ez csak a látszat. Ahogy a kötet végére érünk, rá kell ébrednünk, hogy a különböző kalandok mögöttes mondanivalója adja a könyv egészének lényegét.
Sapkowski írásai az első kötetből megismert stílusban haladnak tovább, azonban most kapunk némi pluszt is. Ezúttal sokkal nagyobb hangsúlyt kap a mondanivaló, és helyenként némi társadalomkritikát is kiérezni a sorok közül. Bár azt el kell ismerni, hogy az utóbbi burkoltan, szinte észrevétlenül van jelen.

Olyan világban járunk, ahol a modern világunkból ismert problémákkal küzdenek. A fajok közötti ellentétek, a rasszizmus szinte mindenhol jelen van. A városok irányítói korruptak, a kapzsiság és a hatalomvágy mindenkit megfertőz. Ugyanakkor a vidámság, a nyüzsgés és a viccesebb jelenetek is a mindennapi élet szerves részét képezik. Összetett világ, aminek a jellemzésére oldalakat lehetne megtölteni.
A szereplők zseniálisan lettek kitalálva, kerülik a tucatfantasyk sablonfiguráit. Még a legutolsó martalóc is egyéniséggel bír. A párbeszédeiket pedig öröm olvasni, hisz mentesek a mesterkéltségtől, a maguk természetes módján haladnak.

Mindent összevetve egy zseniális könyvet olvashattunk végig, amely még magasabbra tette a mércét Sapkowskival szemben. Fantasy rajongóknak és a mélyebb mondanivalóval rendelkező történetek kedvelőinek kötelező!

 

Értékelés: 10/10


A kötetért hálás köszönet a PlayON!-nak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.