Hirdetés

Kritika - Arkagyij és Borisz Sztrugackij: Nyugtalanság

|

A Pandora dzsungel borította felszínén csupán egyetlen hely emelkedik a különleges erdő fölé. Egy magányos sziklaszirt, ami otthont ad a földi emberek kutatóbázisának.

Hirdetés

 

Arkagyij és Borisz Sztrugackij talán a leghíresebb orosz sci-fi írópáros. Arkagyij katonai akadémián, japán szakot végzett, míg öccse, Borisz matematikát és csillagászatot tanult. Műveik kezdetben a fiatalabb korosztálynak szólt, de mivel egyre gyakrabban jelent meg társadalomkritika is írásaikban, a kor cenzorainak szemében nem voltak kedvesek.
Jelen könyvük a Csiga a meredélyen című regényt, és annak az első piszkozatát tartalmazza. Az írás teljes cselekménye a Delelő világában zajlik. Két főszereplőnk Gorbovszkij, a csillagközi űrhajós, és Athosz, a kozmobiológus. A cselekmény két szálon fut. Az egyikben Gorbovszkij megszállottan tanulmányozza a különleges dzsungelt és annak élővilágát, amely szinte felfoghatatlan emberei elmével. Úgy érzi valamilyen különös dolog készül kinn a vadonban, ami véget vethet a bolygó látszólagos nyugalmának. Korábban tűntek el földiek az erdőben. Hivatalosan halottnak vannak nyilvánítva, de néhányan még reménykednek visszatértükben. Annál is inkább, mert egyesek az erdő fái között látni véltek humanoidokat. De az titok, hogy az eltűntek vagy egy esetleges helyi civilizáció képviselői lennének.

A másik cselekményszál Athosz hányattatásait követi nyomon. Annyit tudunk, hogy egy baleset folytán kerül a dzsungelbe, ahol a helyi bennszülöttek találnak rá. Miután meggyógyul, keservesen kínlódva próbál átjutni a rengetegen, hogy visszatérjen a földiek kutatóbázisára.
A Nyugtalanság című írás 1965 márciusában látott napvilágot, de akkor valamilyen oknál fogva az írópáros teljesen átdolgozta azt. Ez lett később a Csiga a meredélyen című alkotás. A két mű között csupán annyi hasonlóság van, hogy a környezet megegyezik. A szereplők nevei is megváltoztak, Gorbovszkij helyett Bors, míg Athosz helyett Candide lett a főszereplő. A cselekményben is vannak eltérések, ugyanis a Gorbovszkij féle szál szinte teljesen kimaradt. Fontos momentum még, hogy a két műnek a mondanivalója is különbözik.

Számomra az eredeti mű, melyet annak idején félredobtak sokkal élvezetesebb volt, mint az átdolgozott verzió. Itt a szereplők és a környezet is sokkal valóságosabbnak hatnak. Az első oldaltól kezdve szinte beszippant, magával ragad a történet és addig nem ereszt amíg végére nem értünk a könyvnek. A Nyugtalanság cím roppant találó, ugyanis ahogy haladunk egyre jobban a történetben érezni véljük, hogy az erdő, aminek csupán szemlélői az emberek, egyre feszültebb.
A Csiga a meredélyen című írást is végigolvastam, de az nem volt rám akkora hatással, mint elődje. Nem azt mondom, hogy rossz írás lenne, sőt nagyon is jó. Csupán annyit jegyeznék meg, hogy nem hat akkora erővel az olvasóra, mint a piszkozatnak szánt Nyugtalanság.
A sci-fit és a Sztrugackij-fivérek műveit kedvelőknek kötelező darab! Ha valakinek felkeltettem az érdeklődését, az alábbi linken megvásárolhatja. A kötetért köszönet a Librinek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.