Hirdetés

Kritika – Benkő László: A spanyol grófnő

|

A méltán népszerű író ezúttal a II. Világháború eseményeiből merít. Elena Angela Morante története garantáltan magával ragadja az olvasót.

Hirdetés

 

Ennek a regénynek egy leheletnyi ellenérzéssel kezdtem neki. Szomorú tény, de a külsőségek és az alaptörténet alapján ítéltem. Mint kiderült sokadjára is tévedtem.

Azért támadt bennem némi kétség, mert abba a hitbe kényszerítettem magam, hogy ez a regény biztosan egy romantikával teli, leginkább egy brazil szappanoperára hasonlító történet lesz, amit egy történelmi közegbe helyeztek. Persze amikor elkezdtem a könyvet olvasni, kiderült, hogy mégsem ez a helyzet, hiszen egy izgalmas, jól felépített történelmi regényt izgulhattam végig.
A történet Morante gróf birtokán veszi kezdetét, ahol a kegyetlen férfi természetéhez méltón neveli lányát, Elena Angelát. A zsarnoki férfi jóvoltából Elena megismerkedik egy olasz kereskedővel, aki egy kellemes éjszaka után eltűnik. Azonban a fiatal lány teherbe esik. A gróf dühöng, amiért lányával ilyen szégyenteljes dolog történt. Talán magától értetődik, hogy Morante csak az üzleti hírnevét félti, attól tart, hogy ha kiderül milyen könnyelmű lánya van, az csorbát ejt az ő hírnevén is. A gróf végül elrabolja a lány törvénytelen gyermekét és egy ismeretlen helyre viszi. Elenát végül csak az vezérli, hogy megtalálja gyermekét, de a hozzá vezető út hosszú és fájdalmas. De a végére Elena Angela Morante egy erős, határozott nővé válik, aki előtt lehetetlen nem létezik.

A mű nem csupán izgalmas, hanem hiteles is. Köszönhető ez annak, hogy a szerző az idős Elena jegyzeteit és a grófnő sevillai otthonában hallottakat dolgozza fel a regényben. Véleményem szerint ez a mű legnagyobb erőssége.
Nem lehet szó nélkül elmenni a főszereplő jellemfejlődése mellett sem. Szemtanúi vagyunk, ahogy a törékeny, gyenge lány hogyan válik egy nagyon erős és kitartó nővé. Ugyanebben rejlik az egyik hibája is a műnek, bár ez lehet, hogy csak nekem szúrt szemet. Elena naivitása már-már idegesítő mértékű, a „kevesebb néha több” elv itt bizony elfért volna.

Mindent összevetve azt kell mondanom, hogy A spanyol grófnő egy minden tekintetben zseniális történelmi regény. Azok se féljenek tőle, akiket nem csábít a korszak, hiszen a történet mindent kárpótol. Bátran ajánlom mindenkinek!

A kötetért köszönet az Atlantic Press Kiadónak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.