Hirdetés

Kritika – Benyák Zoltán: A háború gyermeke

|

Benyák Zoltán regénye a második világháború korába kalauzol el minket, ahol a történész Sophie-val tarthatunk egy ősi titok felderítésére.

Hirdetés

 

Sophie, a fiatal történésznő a második világháború hajnalán úgy dönt, hogy megpróbál elhappolni egy titokzatos, ősi térképet a műkincsgyűjtő és könyvégető nácik elől. A nő próbálkozási azonban kudarcba fulladnak, és hamarosan Hitler első számú embereinek gyűrűjében találja magát. Fogva tartói Sophie tudását felhasználva akarják megfejteni a térképet, a megoldáshoz pedig napról napra közelebb kerülnek. Sophie bejárja az egész világot a rejtély megoldását keresve, miközben a világ egy addig soha nem látott pusztítást okozó háborúba sodródik.

 

Benyák Zoltán könyve egy izgalmas, érdekes történet, amely egyszerre szórakoztatja és elgondolkodtatja az olvasót. A mű fő üzenete – legalábbis számomra – az, hogy az emberiség a történelemkönyvek véres lapjainak birtokában sem képes tanulni a hibáiból, és újra meg újra megpróbálja elpusztítani magát a hatalom nevében.

 

Olvasás közben gyermekkorom egyik kedvenc filmjeinek, az India Jones-moziknak a hangulata ragadott el – és bár A háború gyermeke nem tartalmaz annyi akciójelenetet (vicces részeket meg pláne nem), a történelem titkainak kutatása és a kor jellegzetességei miatt nagyon is élvezhető volt a történet.

 

Hibának talán azt tudnám felemlegetni, hogy az író kissé gyorsan halad át a könyv különböző állomásai között. Az olvasó még szívesen elidőzne a helyszíneken, és beleférne még egy-egy izgalmas jelenet – de mire feleszmélünk, máris egy új résznél találjuk magunkat. Szívem szerint egy ütősebb befejezéssel, nagyobb csattanóval is boldogabb lettem volna – de a történet lezárása így is hagy nekünk üzenetet.

 

Mindenkinek ajánlom a könyvet, aki szereti a történelmet, és a titkok utáni nyomozást. Az pedig, hogy mindezt egy magyar író tollából olvashatjuk, csak fokozza az élvezetet – és bebizonyítja, hogy nem kell feltétlenül egy külföldi bestsellerszerző regényéhez nyúlnunk, ha egy érdekes történetet szeretnénk olvasni.

 

8/10

 

A könyvért hálás köszönet a Historium Kiadónak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.