Hirdetés

Kritika - Benyák Zoltán: Csavargók dala

|

"Azután minden a feje tetejére állt. Emberek haltak meg, utcákat emésztett fel a tűz. A városban elszabadult a pokol."

Hirdetés

Három csavargó tengeti megfáradt, sötét foltokkal tarkított életét az utcán: Flúg, az együgyű óriás, akitől mindenki retteg; Priusz, a többszörös börtöntöltelék nagy álmokkal és a fiatal Kócos a maga kisiklott életével. Egy átlagosnak tűnő napon azonban hatalmas meglepetés vár rájuk egy szemetes konténerben: körülbelül egy éves forma kislányt kotornak elő a kukából. A három férfi élete ebben a percben egy egészen új úton indul meg, amely nem csupán egyszerű nehézségekkel, hanem árulással, kínokkal, őrülettel, rettegéssel, no meg nem kevés pelenkával fenyeget. A múlt árnyai és szellemei kísértik mindhármukat, miközben igyekeznek életben maradni egy olyan városban, ahol a szenny, a sötétség és az a gyarapodó haláloesetek a mindennapi élet részévé váltak.

A történetről nem is mesélnék többet, hiszen Benyák legújabb könyvére fokozottan igaz, hogy nem a szereplők fontosak, hanem amit képviselnek. Egy igen sötét, ám kellően burkolt társadalomkritikát tár elénk az író a Csavargók dalán keresztül. Észrevételem szerint Benyák írásai egyre drámaibb, egyre letargikusabb és sötétebb árnyalatot kezdenek felvenni, amit a Kócosék városában egyre inkább eluralkodó anarchia és káosz is tükröz. A regény cselekménye történetekre épül, a szereplők meséire. Megismerhetjük az egyes egyének saját történeteit, amelyek sokszor sötétebbek, mint a bűnben fürdő város szennyezett utcái. Nincsenek pozitív vagy negatív karakterek, mindenki hátán hordja a saját keresztjét. Az író azonban nem hagyja, hogy ez a hangulat, a végeláthatatlanul omladozó atmoszféra végül a fekete mélységbe omoljon, magával ragadva az olvasót, inkább komótosan begyújt egy aprócska viharlámpást a legsúlyosabbnak ható utolsó oldalakon. S Benyák ezzel el is érte célját: a "sok nehéz történetből" épített egy mesét, aminek a végén valóban dereng egy igen apró fénycsóva.

 

A kötetért köszönet a Grafoman Kiadónak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.