Hirdetés

Kritika - Bíró Szabolcs: Zsírkígyó

|

Szex, drog, rock & roll. Nagyjából így lehetne összefoglalni a Csak Van zenekar első nagylemeze mellé járó miniatűr rockregényt.

Hirdetés

2011-ben látott napvilágot a Csak Van zenekar Mindennek a teteje című nagylemeze. A fülbemászó dallamokat játszó bandát csak még érdekesebbé teszi az énekes személye, aki nem mást, mint a Non nobis, Domine és a Sub Rosa című sikerkönyvek szerzője, és a Historium Kiadó alapító-vezetője, Bíró Szabolcs.

Néhány napja egy kicsiny csomagot vettem át a postástól. Kíváncsian bontottam ki, és meglepetésemre az említett lemez és könyvecske lapult a borítékban. Az albumot még aznap meghallgattam, és azóta is dúdolok egy-két számot róla. Úgy gondoltam, hogy az igazi élvezetet az adja, ha a Zsírkígyót zenehallgatás közben olvasom. Nem is tévedtem, hiszen a könyv és a lemez kapcsolódnak egymáshoz. De lássuk miről is szól a könyv!

A történet szerint a kilencvenes években öt kiskamasz egy óriási álmot dédelgetett. Vérbeli rocksztárok akartak lenni, mindezt úgy, hogy zenéhez annyit értettek, mint egy teniszlabda. Hangszerük sem volt, de lelkesedésük hihetetlen méreteket öltött. Iskola melletti munkákból spórolták össze a hangszerekre valót, majd Expired Passport néven jelentettek meg egy demot, ami nemes egyszerűséggel az 1 címet viselte. A siker elmaradása miatt a zenekar feloszlott, majd újraalakult Zsírkígyó néven. Kemény munka után rocktörténelmet írtak, és óriási népszerűségre tettek szert.
A 20 éves jubileumukat ünneplik egy koncertsorozattal, de sajnálatos módon a tagok csak látszólag ugyanazok a jó barátok, akik egykor voltak. Utolsó koncertjüket szülőföldjükön, Dunaszerdahelyen adják, de valami rosszul sül el…

 

 

A történetet az énekes szemszögéből izgulhatjuk végig. Stílusa könnyed, gyakran trágár kifejezésekkel teli, ami eleinte szokatlan lehet a finomabb szövegekhez szokott olvasónak, de amint ráérez az ízére, le sem tudja rakni majd a Zsírkígyót.

A legnagyobb erőssége az, hogy nem próbál az irodalom csúcsaira törni, hanem egyszerűen szórakoztatja a népet. Óriási túlzásokkal, durva humorral operál, ami tökéletesen azt adja, amit elvár tőle az ember: néhány percre kikapcsolja az agyat. Ugyanakkor azt is meg kell jegyeznem, hogy az egyszerűség és a látszólagos üresség mögött bizony ott a tartalom is. Talán csak én képzelem bele, de mintha görbe tükröt is állítana a híres zenekaroknak.
Annyi bizonyos, hogy a Zsírkígyó egy rendkívül szórakoztató regény, ami rendkívül jó ajándék a Csak Van zenekar kiváló albumához. Az igényes zenét kedvelőknek erősen ajánlott beszerezni!

Magyarországon csupán egyetlen helyen szerezhető be az album és a könyv. A Shopline kínálatában a könyvek között találhatjátok meg, illetve IDE kattintva is megrendelhetitek.

Az albumért és a könyvért külön köszönet illeti Bíró Szabolcsot!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.