Hirdetés

Kritika - Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret

|

Tarts te is Hugo Cabret-el a forgalmas párizsi pályaudvarra, és légy részese fantasztikus történetének!

Hirdetés

Még bőven az év első felében járunk, de azt hiszem, már most kijelenthetem: 2012 legszebb kötetét tarthatja a kezében A leleményes Hugo Cabret minden olvasója. A szerző illusztrációval kiegészített történetet olvasva újra kisgyereknek éreztem magam, aki egyszerre olvas szövegből és képekből, miközben egy gyönyörű történet elevenedik meg előtte.

 

Hugo Cabret egy párizsi árva kisfiú az 1930-as években, akinek egyetlen vágya, hogy megszerelhessen egy gépembert. A fogaskerekek százaiból összeállított automata javítása apja kedvenc foglalatossága volt – és Hugo is mindennél kíváncsibb volt rá, vajon milyen üzenetet fog írni a gépember, ha végre sikerül megszerelni. Édesapja azonban meghalt, az automata rejtélye pedig a kisfiúra maradt, aki fantasztikus mechanikai tudását felhasználva minden nap közelebb kerül a megoldáshoz. Hugo – miközben szegényen, ételt lopva, a felnőttek elől bujkálva él – találkozik egy mogorva, öreg játékboltossal, akitől alkatrészt próbál lopni az automatához, de lebukik. Hugo nem is sejti, hogy ez a szerencsétlennek gondolt találkozás örökre megváltoztatja az életét, méghozzá pozitív irányba.

 

Brian Selznick könyve tartalmát és küllemét is tekintve egyedülállóan szép olvasmány. A vaskos, 450 oldalas olvasmány 284 rajzot tartalmaz, melyek nem illusztrálják, hanem helyettesítik a szöveget: a szerző ugyanúgy mesél a szavakkal, mint a rajzokkal. A filmtörténet kedvelőinek különösen kedves lehet ez az olvasmány, hiszen több régi filmművészeti alkotás is kulcsszerepet játszik a regényben. Selznick abba a korba kalauzol el bennünket, mikor a mozivásznakat még nem foglalták el a számítógépes trükkök, a filmkészítők pedig még igazi bűvészeknek számítottak. Mindezt pedig olyan gyermeki csodálattal képes láttatni az olvasóval, ahogy azt csak 30-as években, vagy még korábban lehetett. Varázslatot tár elénk, természetfeletti erők nélkül, pusztán az emberi kreativitás és leleményesség segítségével.

 

A könyvvel mindössze egyetlen bajom volt: túl hamar véget ért. A rengeteg csodálatos rajznak – és persze az olvasmányos történetnek – köszönhetően nagyon gyorsan végére érhetünk a regénynek, és csak azt kívánjuk: bár kicsit hosszabb lett volna!

 

10/10

 

A könyvért köszönet a Libri Kiadónak!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.