Hirdetés

Kritika – Charles Portis: A félszemű

|

A Jeff Bridges főszereplésével 10 Oscar-díjra jelölt film alapjául szolgáló világsikerű regény.

Hirdetés

 

Az amerikai irodalom egyik legkiemelkedőbb és legegyénibb írója Charles Portis, akinek 1968-ban kiadott A félszemű című könyve igazi világsiker lett. A mű néhány év alatt több millió példányban kelt el, s igazi klasszikussá nőtte ki magát.

Történetünk főszereplője egy tizennégy éves lány, Mattie Ross. Édesapjával Fort Smithben végez az alávaló Tom Chaney, ő pedig felkerekedik, hogy kézre kerítse a gyilkost. Felbérli a környék legelszántabb (és legkevésbé kedvelt) rendőrbíróját, Rooster Cogburn-t, csatlakozik hozzájuk egy LaBoeuf nevű fejvadász s hárman elindulnak Chaney nyomán. Utazásuk nem kezdődik felhőtlenül, hisz a két „úriember” nem akarja magával cipelni Mattie-t, de a kishölgy végül rájuk erőlteti akaratát. Nem tesznek meg hosszú utat, máris banditákba ütköznek… De elég a történetből, jöjjön egy kis elemzés!

Szerkezetileg a regény hihetetlenül jól felépített és pontos, ugyanis a történet úgy tárul elénk, mintha Mattie visszaemlékezése lenne: ő maga mesél egyes szám első személyben. A karakterek csodásan kidolgozottak, Cogburn-t és az összes többi szereplőt szinte magunk előtt látjuk a maguk teljes testi és lelki valójában.

Az egyetlen negatívum az, hogy a könyv csupán a második felében kezd valóban izgalmassá és érdekessé válni. Egészen a nyolcvanharmadik oldalig nem történik semmi „westernesen” izgalmasnak mondható, ám onnan kezdve a végéig tele van mindennel, amit az olvasó várhat egy ilyen típusú könyvtől.

 

Egy igazán kalandos és hangulatos regény egy igazán egyéni és mesteri írótól.

 

Értékelés:

9/10

 

A félszemű című könyvet előrendelhetitek a Libri Könyváruház honlapján ezen a linken, nekik külön köszönet a kötetért!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.