Hirdetés

Kritika - China Miéville: Patkánykirály

|

Hangulatos és komor urban fantasy, kifejezetten ínyenceknek.

Hirdetés

 

London városában Saul Garamond békésen éli hétköznapi életet, ám egy sötét felhőkkel tarkított reggelen arra ébred, hogy rendőrök törik be az ajtaját, édesapját pedig valaki meggyilkolta, s az illető a gyanút ráterelte. A fogdában egy különös személy siet segítségére, s csodával határos módon megmenti, majd olyan magyarázatot ad a férfinak, amitől nem csupán a jelen, hanem az általa ismert múlt – és lehetséges jövő - is a feje tetejére áll. Megmentőjét Patkánykirálynak hívják, s kiderül, hogy Saul nagybátyja, aki utat akar mutatni a fiúnak valódi önmagához. A városban különös, morbid halálesetek történnek, s felbukkan a Patkányfogó, aki potenciális veszélyt jelent nem csupán a patkányokra, hanem minden más faj számára is. Saul új életet kezd a csatornákban, megismeri London igazi arcát, miközben önmagával és új képességeivel is meg kell békélnie. A város szegleteiben egyre hangosabban dübörög a drum and bass, szinte jelezve egy ősi viszály kiteljesedését.

Miéville könyve a maga 1998-as megjelenésével nem egy mai gyerek, ám azóta is szinte kötelező darab az urban fantasy szerelmesei számára. Mesteri karakterek és remek cselekmény alkotja a könyv gerincét, bár érzésem szerint néhol egy kicsit sok a tájleírás, ami miatt helyenként vontatottá, szinte unalmassá válik a sztori. Az akció szép fokozatosan indul be, s végül sodró lendületűvé válik, magával rántva az olvasót London mélyébe, ősi legendák gyökereihez. Az író az angol főváros egy ismeretlen arcát mutatja meg, így lényegében kapunk egy új világot a régiben, mégsem kell dimenziók között ugrálnunk. Évszázados konfliktusok, árulás és horrorisztikus bűntettek tarkítják a történetet, gondoskodva arról, hogy az olvasónak azért mégse legyen sok nyugta, s a könyv elolvasása után néhányan talán még a fuvolák hangját is feszengve hallgatják majd.

 

A kötetért köszönet az Agave Könyveknek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.