Hirdetés

Kritika - Chuck Palahniuk: Kísértettek

|

Olyan könyvet akartam írni, amit nem akarsz az ágyad mellett tartani – írja Chuck Palahniuk a Kísértettek utószavában. Szerintem sikerült neki.

Hirdetés

A Kísértettek nem egy szokványos horrorsztori. Egy csapat különc író egy hirdetésre jelentkezve három hónapra elvonul a külvilágtól, hogy megírják életük legnagyobb művét. Mind híresek és sikeresek akarnak lenni, de a hétköznapok mókuskereke mindannyiukat visszatartja az igazi alkotástól – vagy legalábbis, erre hivatkoznak. A megálmodott idilli környezet helyett azonban egy olyan helyre érkeznek, ahonnan talán soha nem juthatnak ki.... Miközben szép lassan elveszi az eszüket a bezártság, és az esetükből várható, sok pénzt hozó médiacirkusz ígérete, történeteket mesélnek egymásnak. Ezek a novellák azonban úgy hátborzongatóak, gyomorforgatóak, megdöbbentőek vagy ironikusak, hogy közben semmilyen természetfeletti erő vagy klasszikus horrorklisé nem színesíti őket.


Napjainkban hétköznapinak számító alapszituációkról van szó, melyek mind szörnyű, szomorú vagy felkavaró véget érnek. A csak beceneveiken emlegetett mesélők többnyire saját életükből mondanak történeteket egymásnak, és minél többüknek ismerünk meg egy kis részletet a múltjából, annál jobban szabadul el az őrület alkotói börtönükben. Palahniuk a mai társadalomról alkotott véleményét sem szokta titkolni – gondoljunk csak a Harcosok klubjára – és ez a Kísértettekben sincs ez másképp. Minden történetben (amellett, hogy elborzaszt vagy elszomorít minket) a mai értékrendeket is bírálja.


A Kísértettek legnagyobb port felkavaró novellája minden bizonnyal rögtön az első, Zsigerek című, a  Szent Béltelen nevű mesélő története. A Zsigerek felolvasóestjein sorra ájultak el az emberek, és ami a legmegdöbbentőbb: a novella igaz történeten alapul. Kétségkívül a Zsigerek a leginkább gyomorforgató novella a Kísértettekben, de mindegyik megdöbbenti az olvasót, és sok szinte beleégeti magát az ember agyába – ilyenek voltak számomra Neurotikus Némber és Mr. Whittier történetei.


Ezt a kötetet nem a feltétlenül a félelem kiváltása sorolja a műfajba, sokkal inkább az, mikor szembesülünk vele: sok novella megtörténhet, megtörténhetett. Palahniuk – egyáltalán nem meglepő módon – mestermunkát végzett.

10/10
A könyvért köszönet a Librinek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.