Hirdetés

Kritika – Clarke & Baxter: Az idő szeme

|

Arthur C. Clarke és Stephen Baxter, a sci-fi két mestere közös munkára adta a fejét, az eredmény pedig egy izgalmas és érdekes olvasmány lett.

Hirdetés

 

 

Bisesa, azt ENSZ 2037-ben élő békefenntartó katonanője épp egy küldetésen van, mikor lezuhan a helikoptere. Bár két társával élve megússza a balesetet, a földet érés után egy soha nem képzelt problémával kell szembesülniük: a ma ismert Föld megszűnik létezni, helyette pedig a tér és az idő különböző darabjaiból összefércelt bolygón találják magukat.

 

Az új Földön bár kevés ember él, de azok a legkülönbözőbb korszakokból és kultúrákból tevődnek össze. Bisesa-ék mellett többek között kényszerleszállást végrehajtott űrhajósok, egy ókori makedón hadsereg, egy hatalmas mongol horda, és 18. századi szipolyok csoportja is küzd a túlélésért a megváltozott bolygón. Az emberek azonban a legnagyobb bajban is képesek egymás ellen fordulni, az időtörés túlélői pedig hamarosan az világ legfurcsább harcába csöppennek. A különös, lebegő fém gömbök, az úgynevezett „szemek” pedig - melyek az új Földön tűntek fel a semmiből – egy ismeretlen erőt képviselve követik nyomon az eseményeket.

 

 

 

Amikor két rendkívül tehetséges és népszerű író közös munkára adja a fejét, abból csak valami jó sülhet ki – így történt ez most is. Arthur C. Clarke és Stephen Baxter a sience-fiction műfaj legjobbjai közé tartoznak, ezt pedig az együtt megírt trilógiájukkal is sikeresen alátámasztották. Az első rész, Az idő szeme címet viselő regény egy különleges, hibrid történetet ismertet meg az olvasókkal, melyet a sci-fi és a történelem szerelmesei is örömmel forgathatnak.

 

Az idő szeme egy rendkívül érdekes és izgalmas olvasmány, amely egy riasztó jövőképet tár elénk, szereplői pedig a történelem legváltozatosabb korszakaiból tevődnek össze. Találkozhatunk Nagy Sándorral, Dzsingisz kánnal, Rudyard Kiplinggel, az őskor előemberivel és legmodernebb technológia szülötteivel is – és ők együtt egy olyan magával ragadó történetet részeseivé válnak, mely könnyen válhat kedvenc olvasmányaink egyikévé.

 

Bár a két író a tudományos fantasztikum világában mozog otthonosan, cseppet sem okozott gondot nekik a történelmi elemek korhű, igényes és részletes feldolgozása. Mindezt pedig a sci-fi műfajával párosítva olyan egyedülálló és különleges regényt hoztak létre az alkotók, mely a párját ritkítja.

 

Az idő szeme egy trilógia első része: a második rész a Napvihar, míg a harmadik az Elsőszülöttek címet viseli. Sci-fi rajongóknak kötelező!

 

9/10

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.