Hirdetés

Kritika - Claudia Gabel & Cheryl Klam: Káprázat

|

Claudia Gabel és Cheryl Klam regényében egy eszményinek tűnő virtuális valóságba tehetünk utazást...

Hirdetés

 

Mi is a Káprázat? Egy virtuális valóság, ami minden képzeletet felülmúló helyekre enged minket elkalandozni. A sivár jövő nagyszerű találmánya, amelyben az ember által végletekig elszennyezett környezet elől mesés mesterséges tájakra juthatunk el. Regan nagyon jól ismeri a Káprázatot, hiszen édesapja alkotta meg - de amióta elveszítette őt, már csak elvétve kalandozik. Amikor azonban a Káprázat elkezdi meghódítani a világot, és a programot súlyos vádak éri, miszerint veszélyes és függőséget okoz, a lány kötelességének érzi, hogy megvédje apja  munkáját. Azonban hamar rá kell jönnie, hogy talán nem minden olyan szép és jó a Káprázattal kapcsolatban, mint ahogyan azt addig képzelte...

A történet kissé nehezen indul: Regan személyisége egy darabig eléggé kettősnek mutatkozik. Egyik pillanatban az apja iránt érzett gyász foglalja le minden gondolatát, a másikban pedig éppen nem tudja eldönti, hogy melyik pasi tetszik neki jobban. A szerelmi háromszög elég unalmas volt  - és főleg az elejétől fogva kiszámítható - valamint sokszor zavaró is. Talán a szerzők úgy gondolták, hogy a mai ifjúsági regények kliséit követve kötelező jelleggel bele kell tenni ezt a két-fiú-egyszerre-ugyanabba-a-lányba-szerelmes-az-meg-vacillál-köztük jelenséget, de itt nem láttam teljes létjogosultságát a dolognak. Valamivel kevésbé hangsúlyos formában sokkal élvezhetőbb lehetett volna ez a vonal is, de így többször is olyan érzésem volt, hogy elnyomja a történet valódi lényegét.

A regény legvonzóbb tulajdonsága mindenképpen az téma, amit magával a Káprázattal, és annak hatásaival boncolgat. Bár a mai technika még nem jár ott, hogy minden háztartásban hozzáférhető jelenség legyen egy ilyen 100%-os illúziót keltő virtuális valóság, nem nehéz elképzelni, hogy milyen hatással lehet ez az átlagemberre. Gondoljunk csak arra, hogy mennyire magával ragadja a felhasználókat egy egyszerű számítógépes játék, milyen sok "kocka" van, aki nem tud elképzelni úgy egy napot az életéből, hogy ne játsszon. Vagy, ha egy kicsit még jobban elvonatkoztatok, akkor elég csak a közösségi oldalakat megnézni, ahol a több milliói regisztráltnak annyira természetes a folyamatos online jelenlét, mint a lélegzés. Ezek apróságoknak tűnhetnek, de mindenképpen elgondolkodtató, hogy ha a mai elektronikus eszközök ilyen elemi szinten befolyásolják az életünket, akkor vajon mi lenne, ha egy Káprázat-féle találmány kerülne a kezünkbe?

A legizgalmasabb pillanatokat Regan nyomozásának jelenetei adják. Ezen kívül nagyon érdekes volt az a folyamat, ahogy a lány elbizonytalanodik az addig biztosnak hitt tényekben, és harcra kell benne a szeretteibe vetett bizalom az igazság utáni vággyal.

Összességében egy mérsékelten izgalmas olvasmányról beszélünk, amelyen - kár is tagadni - lett volna még mit javítani, de mindenképpen van benne még kiaknázatlan lehetőségek. Mivel ez egy sorozat első része, remélhetőleg a szerzőpáros nem hagyja ezeket parlagon a további kötetekben.

 

A könyvért köszönet a Maxim Könyvkiadónak!

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.