Hirdetés

Kritika – Cormac McCarthy: Átkelés

|

Végre mi is elolvashattuk a nagysikerű Határvidék-trilógia második részét. Hogy milyen hatással volt ránk? A cikkből kiderül!

Hirdetés

 

Annak idején jómagam olvashattam végig a trilógia első, Vad lovak című részét. Már akkor is megfogott McCarthy elemi erejű hangulattal rendelkező műve. Kíváncsi voltam, hogy lehet-e fokozni azt a vadságot, azt a naturalizmust, ami akkor úgy beszippantott. A válasz egyértelmű igen. De előbb nézzük a történetet!

A főhősünk Billy, a kamaszfiú, aki családjával éli a farmerek egyáltalán nem szürke életét. A mexikói határ közelében keményen meg kell küzdeni a mindennapi betevőért. Olyan világ ez, ahol hamar fel kell nőnie a gyerekeknek. Egy nap hírt kapnak arról, hogy a környéken farkas tizedeli a jószágokat. Billy szinte megszállottan próbálja elkapni a farkast. Amikor sikerül neki, végül úgy dönt nem öli meg, hanem hazaviszi Mexikóba. Az út végül tragikusan végződik, és Billy élete örökre megváltozik.
A könyv viszont nem csak Billyről, hanem az öccséről, Boydról is szól. A farkas kaland csupán a regény egyharmadát teszi ki, a többiben a két testvér felnőtté válását követhetjük nyomon.

Amint azt az írásom elején is említettem, az Átkelés sokkalta mélyebb, erősebb hangulatú mű, mint a Vad lovak. Igaz a kettőt nem is érdemes összehasonlítani, mert más élethelyzeteket mutat be. De amint elkezdjük olvasni a könyvet, rögtön ránk tör a felismerés, ha nem is lenne a szerző feltüntetve a borítón, akkor is tudnánk, hogy McCarthy művét lapozzuk. A jól megszokott stílus, az egyesek számára roppant idegesítő vesszőtlen óriásmondatok, továbbá a történetre jellemző mozzanatok mind visszaköszönnek.

Azt mindenképpen el kell ismernem, hogy a könyv megoszthatja az olvasókat. Ha valaki pörgő cselekményre számít, azt sajnos el kell keserítenem, ugyanis McCarthy az életszerűségre, a farmerek életének részleteire erősít rá. Persze ezzel nem azt mondom, hogy unalmas lenne. De hozzá kell szokni a regényhez minden tekintetben. Ha ez sikerül, egy hatalmas olvasmányélményben lehet részünk.

Sokat gondolkodtam a végső pontszámon, de végül arra jutottam, hogy a pontok nem megfelelő kifejezői a minőségnek. Annyira sajátos és megosztó műről beszélünk, hogy nincs is értelme a pontozásnak. Ezért csak annyit javasolnék, hogy aki teheti, mindenképp olvassa el!

A könyvért hálás köszönet a Líra könyveknek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.