Hirdetés

Kritika - Csabai László: Szindbád Szibériában

|

Krimi a negyvenes évek Szovjetuniójában munkatábori fogsággal, szovjet rendőrséggel, nyomozással és egy adag hideg Szibériával.

Hirdetés

Az igazat megvallva még nem olvastam egyetlen művét sem Csabai úrnak. Azonban a Magvető Kiadónak hála, most alkalmam nyílt végigolvasni a címszereplő kötetet. Nagy érdeklődéssel vettem a kezembe a művet, egyrészt azért, mert kedvelem a jó krimiket, másrészt pedig Csabai úr szegről-végről a földim, hiszen magam is a nyírség szülötte vagyok.

Mielőtt elkezdeném kifejteni a könyvvel kapcsolatos érzéseim, lássuk néhány mondatban a tartalmat. Szindbád, a detektív a főszereplője a történetnek, aki váratlanul szovjet fogságba esik. Egy hosszú és keserves vonatút után egy munkatáborba érnek, valahová a Bajkál-tó mellé. A lágerban keményen kell küzdeni az életben maradásért, de egy rejtélyes bűntény felderítése után azonban minden megváltozik. Valaki ellopja Grecki őrnagy, a lágerparancsnok fegyverét, és Szindbád kideríti a bűnös kilétét. Az élete teljesen megváltozik, a szovjet rendőrség tagja lesz. Azonban nem olyan egyszerű egy detektív élete, főleg ha a Szovjetúnióban kell gyakorolni a hivatását. A mindent átitató politikában, és a rettegés folyamatos jelenlétében nem tudhatja, hogy ki kicsoda. De hősünk jól veszi az akadályokat, és neves szibériai nyomozóvá válik.

Különös könyv Csabai László regénye. Egyrészt azért, mert a hasonló közegben játszódó krimik ritkák, másrészt pedig azért, mert a stílusában sokkal inkább a szépirodalomhoz húz, mint a hagyományos értelemben vett krimikhez. De pont ez az érdekes kettősség adja a kötet olvasása közbeni óriási élményt.
Nagyon pontos képet kapunk a negyvenes évek Szovjetuniójának mindennapjairól, a sztálini rezsim abszurd működéséről, de lélegzetvisszafojtva járhatjuk be Szibéria hatalmas tájait, ahol ősi kultúrájával is megismerkedhetünk.A könyv fülszövegében azt olvashatjuk, hogy egyszerre pontos és mégis költői tekinteten keresztül látunk. Ezzel a kijelentéssel csak egyetérteni lehet, a könyv egészére jellemző ez a fajta kettős ábrázolásmód.

Egyetlen negatívumot is meg kell, hogy említsek a végeredmény közlése előtt. Véleményem szerint túlságosan lezáratlan a könyv vége. Egy olyan ponton ér véget, aminél szívesen olvastam volna még a folytatásról.

Mindent összevetve a Szindbád Szibériában egy rendkívül jó könyv,amit mindenkinek bátran ajánlok legalább egyszeri olvasásra.

 

Értékelés: 9/10

 

A kötetért hálás köszönet illeti a Líra könyveket!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.