Hirdetés

Kritika - Dan Wells: Fragments - Töredékek

|

A Részlegesek-sorozat második részében együtt kutathatunk Kira Walkerrel az emberi faj elfeledett titkai után, miközben újabb háború kitörése fenyegeti a megmaradt emberiséget...

Hirdetés

 

Dan Wells Részlegesek-könyvsorozatának második részében visszatérünk a jövőbe, ahol már csak pár tízezer ember maradt életben az RM-vírusnak és a Részlegesekkel vívott háborúnak köszönhetően. Bár az első rész végén úgy tűnik, hogy Kira Walker megtalálta a megoldást az emberiség megmentésére, itt kiderül: nem oldódtak meg egy csapásra a problémák. Bár az emberek már tudják, hogy hol keressék a gyógyulás felé vezető utat, még mindig ritkaságszámba megy egy-egy újszülött gyermek megmentése, és az emberek türelmetlensége egy újabb, Részlegesekkel vívott háborút okozhat.

Főszereplőnk, Kira pedig mindeközben fáradhatatlanul kutakodik származását illetően. Amint megtalál egy választ, az száz újabb kérdést vet fel - a régi, elpusztult emberiségnek több titka van, mint azt a túlélők valaha is sejthették. Kísérteties, elhagyott, a természet által visszafoglalt helyeken járunk - melyekről az első részhez hasonlóan az író most is rendkívül érzékletesen, hitelesen és részletesen mesél nekünk. Dan Wells már azzal is képes beszippantani a regénybe az olvasót, ahogy arról a világról ír nekünk, ahol története játszódik.

Ez azonban, akármilyen igényesen is teszi az író, önmagában mégsem lenne elég, hogy felkeltse az olvasók kíváncsiságát. A Töredékek viszont korántsem abból áll, hogy egy holt világ bemutatásával próbál meg lenyűgözni minket. Dan Wells a sorozat második részét olyan izgalmasra és fordulatokkal telire alkotta meg, hogy bárkit könnyen rabul ejthet, aki szereti ezt a műfajt. 

Bizonyára mindannyian csalódtunk már olyan könyvsorozatokban, ahol bár az első rész nagyon tetszett nekünk, a folytatás laposra, unalmasra, vagy klisékkel teletűzdeltre sikeredett. A Töredékek szerencsére nem ilyen: még véletlenül sem szaporítja az írói kreativitás helyett a pénzkeresésre fókuszáló második részek táborát. Sőt, azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy ez a könyv azon kevesek közé tartozik, amely felülmúlta az első részt, és a színvonal esése helyett egy még igényesebb és izgalmasabb kötettel örvendezteti meg az olvasókat.

Nehéz spolier nélkül írni erről a könyvről, úgyhogy magáról a történetről inkább nem is árulok el többet - olvassátok el Ti is, és majd rájöttök, hogy megérte folytatni ezt a sorozatot. Talán egy kicsit elfogult vagyok, mert az író engem már rég megvett magának a Nem vagyok sorozatgyilkos trilógiával, de azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha azt mondom: a Töredékek egy igazán jól sikerült és szórakoztató olvasmány. Az első rész történetének ismerete szerintem mindenképpen szükséges az elolvasásához, mert a szereplők közti kapcsolatok és konfliktusok csak így érthetők meg igazán. Viszont az első résszel együtt mindenkinek szívből ajánlom, aki szereti a disztópiás regényeket - nemre és korra való tekintet nélkül.

 

A könyvért köszönet a Fumax Kiadónak!

 

A sorozat első részéről itt írtunk:

Dan Wells: Partials - Részben ember

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.