Hirdetés

Kritika – Dan Wells: Partials – Részben ember

|

Dan Wells regényében egy olyan jövőbe tehetünk látogatást, ahol az emberiség a kihalás szélén áll...

Hirdetés

 

Dan Wells lenyűgöző stílusáról már meggyőződhettem a Nem vagyok sorozatgyilkos-trilógia olvasásakor – így izgatottan vártam, hogy kézbe vehessem a szerző egy másik sorozatának az első kötetét is. A Partials – Részben ember címet viselő kötet egy disztópiás regény, amely a egy merőben más hangulatú történetet mesél el nekünk, mint amelyet az olvasók a fiatal szociopata fiú, John Cleaver kalandjai során megszokhattak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az író meghazudtolta volna önmagát: a Partials izgalmas, igényes szórakozást ígér a műfaj rajongói számára.

A Partials egy olyan jövőben játszódik, ahol az ún. részlegesek szinte teljes egészében kiirtották az emberi fajt egy biológiai fegyverrel. A vírus közel 15 éve minden újszülött gyermeket megöl, az orvosok pedig tehetetlenek. A kormány minden 18 év feletti nőt rendszeres gyermekvállalásra kötelez, de a kicsik mind meghalnak – ez a kegyetlen tendencia pedig egy polgárháború kitörésével fenyeget. 

Főszereplőnk a 16 éves Kira Walker, akik orvostanhallgatóként elhatározza: ha törik, ha szakad, valamilyen módon megtalálja a vírus ellenszerét. Kutatásai alatt azonban megdöbbentő titkokra bukkan, az emberiségre pedig egy minden eddiginél hatalmasabb veszély leselkedik…

Az éhezők viadalának sikere óta a disztópiás regények népszerűsége megugrott – Dan Wells regénye pedig a legigényesebb munkákat képviseli ebben a műfajban. Az olvasó mindent megkap, amit csak várhat: igényesen felépített világkép, szépen kidolgozott karakterek és megdöbbentő fordulatok jellemzik a könyvet. A feszültség végig fennmarad a történet folyamán, nincsenek unalmas üresjáratok, és romantikus szál is pontosan olyan egészséges mértékben jelenik meg, amely lehangoló csöpögés helyett az izgalmakat fokozza.

A Partials világképe szinte „beleköthetetlenül” kidolgozott: élő és lélegző helyen járunk – persze csak képletesen, hiszen itt legnagyobb részben csak a halállal és az elhagyatottsággal találkozhatunk. A természet szépen elkezdte visszafoglalni, ami az övé: a városok olyanok, hogy a The Walking Dead című sorozat készítői is megirigyelhetnék őket.

Összességében egy izgalmas, érdekes, és remekül felépített regénnyel van dolgunk – mindez megspékelve Dan Wells lehengerlő stílusával és igényes történet felépítésével. A disztópiás könyvek rajongóinak kötelező olvasmány!

 

A könyvért köszönet a Fumax Kiadónak!

 

A szerző egyéb könyveiről  itt írtunk:

Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos

Dan Wells: Szörnyeteg úr

Dan Wells: Nem akarlak megölni

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.