Hirdetés

Kritika - David Benioff: Tolvajok tele

|

A Tolvajok telében a második világháború Oroszországában kalandozhatunk Levvel és Koljával...

Hirdetés

 

Miért csak két regényt írt eddig David Benioff? A Tolvajok telét olvasva óhatatlanul is belém sajdult a kérdés, hogy aki ilyen gördülékenyen és letehetetlen stílusban képes írni, annak miért csak két regénye került eddig nyomtatásba? Persze, van ennek egy nagyon is prózai oka: a szerző jelenleg a Trónok harca tévésorozatának forgatókönyvírójaként és producereként dolgozik. Mit ne mondjak, nyomós érv a regényírás szüneteltetéséhez - de azért, mint lelkes olvasó, szívből remélem, hogy nem a Tolvajok tele lesz Benioff utolsó regénye.

A könyv a második világháború Oroszországában játszódik, ahol a tizenhét éves Lev-et elkapják fosztogatásért. A fiú már-már azt hiszi, hogy a kivégzőosztag előtt végzi bűne miatt, amikor a jóképű dezertőrrel, Koljával együtt életükért cserébe különleges megbízatást kapnak: szerezzenek egy tucat tojást az ezredes lányának esküvőjére.

Hogyan is lehet akkora nagy kaland tizenkét tojásból, hogy közel háromszáz oldalon keresztül a könyvhöz szögezze az olvasót? Ha háború van és ha Benioff írja, akkor nagyon könnyen. A szerző minden olyan szörnyűséget elénk tár, ami a fronton kívüli emberek mindennapjait jellemezhette a második világháború alatt - és ezek felejthetetlenül borzalmas dolgok ám, főleg,  ha mindezt megtetézzük a kegyetlenül hideg orosz téllel. Kannibalizmus, éhezés, robbantások, a náci kegyetlenkedések mind-mind megjelennek a könyvben. Épphogy túltesszük magunkat az egyik okozta sokkon, úgy jön a másik, mintha a szerző nem akarná, hogy egy pillanatra is megfeledkezzünk arról, milyen korszakról is olvasunk.

Persze a regény nem csak a borzalmak elregélését ígéri az olvasóknak. Lev és Kolja párosa olyannyira össze nem illő, hogy akarva-akaratlanul is megmosolyogtatja az olvasót, még a sok szörnyű jelenet között is. Lev néhol gyerekes gondolkodása és Kolja szemtelen bohémsága sokszor sodorja őket egyébként kikerülhető veszélybe, de ha fel is bosszantanak minket a főszereplők, emberségük miatt hamar megbocsátjuk nekik.

A történet egyetlen negatívumaként azt tudnám felróni, hogy néha kiszámítható a cselekmény. A végkifejlet nem ígér hatalmas meglepetéseket, de úgy gondolom, hogy az író fantasztikus történetmesélési képessége mindenképpen kárpótol minket ezért az apró hiányosságért.

 

A könyvért hálás köszönet a Fumax Kiadónak!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.