Hirdetés

Kritika – Don DeLillo: Cosmopolis

|

Szállj be Eric Parker mellé a luxuslimuzinjába, és tarts vele a józanság és az őrület vékony határán táncolva...

Hirdetés

 

Don DeLillo-t az amerikai irodalom egyik legmeghatározóbb kortárs szerzőjének tartják – nem véletlenül. Regényeiben a lehető legkülönbözőbb témákat dolgozza fel, a nukleáris háborúktól a sportig minden helyet kapott műveiben. A Cosmopolis a tizenegyedik regénye, melynek főszereplője Eric Parker, a fiatal tőzsdemilliárdos.

 

Eric egy nap beszáll a technika legújabb vívmányival felszerelt limuzinjába, hogy elmenjen a fodrászhoz – és mellékesen megtöbbszörözze hihetetlen vagyonát a japán jen spekulációs megtámadásával. A New York utcáin araszoló luxusautójából az ezredfordulós világ zűrzavara tárul a szeme elé: egy rapsztár temetése, az elnök látogatása, egy filmforgatás és egy anarchista zavargás is az útját állja.

 

Érdekes dolog Eric szemével látni a világot. Itt van ez a fiatal férfi, aki minden elért, amit csak ilyen fiatalon elérhetett, zseniális képességei és intelligenciája pedig egy sivár és zavarodott érzelmi világgal párosul. Eric egy rossz döntéssel minden eddigi sikerét romba döntheti, miközben alkalmazottjai és szeretői között lavíroz, és próbálja megfejteni a körülötte zajló eseményeket.

 

A Cosmoplis furcsán elgondolkodtató, zavaros és megfejthetetlen jelentőségű jelenetekkel tűzdelt történet. Sokszor mondják, hogy a zsenit csak egy hajszál választja el az őrülttől – ezt pedig Eric Parker jelleme tökéletesen igazolja. A fiatal milliárdos az egész regényben ezen a vékony határvonalon egyensúlyoz - és olyan finoman billen át az egyikről a másik oldalra, hogy mire az olvasó észreveszi, már a rég csak a megbomlott elmék szürreális döntései mozgatják a szálakat.

 

DeLillo regénye még 2003-ban jelent meg az Egyesült Államokban, és az ember szinte sajnálja, hogy nem akkor olvashatta ez a könyvet. A néha még most is futurisztikusnak ható érintőképernyők, a kamerák, a monitorok bonyolultan összekapcsolódó tömkelege, ami Eric autójában található, akkor még nagyobb hatással lehetett az olvasókra. A Cosmopolis a technikai fejlődés hihetetlen iramát is elemzi, hiszen ami ma újdonság, az holnap már elavult; a könyv pedig saját magát igazolja azzal, hogy az ember már korántsem találja olyan ritkának azokat a gépeket, melyek a kilenc évvel ezelőtt létrehozott Eric életét átszövik.

 

A Cosmopolis érdekes, de sokszor nehezen értelmezhető olvasmány, amely kíváncsivá teszi az olvasót az egyedi stílusú DeLillo többi művére is.

 

10/8

 

A könyvért köszönet a Libri Kiadónak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.