Hirdetés

Kritika – Dora Craiban: Fénytörés

|

Egy vérbeli romantikus fantasy tizenéveseknek címezve.

Hirdetés

Nagy fába sikerült vágni a fejszémet, hiszen ilyen témájú könyv még nem igazán volt a kezemben, s így ugyebár a hírhedt Twilight-sorozat egyetlen kötetét sem olvastam. Na de ahogy mondani szokás, egyszer mindent ki kell próbálni. Napjainkban egyre népszerűbbek leszenk a romatikus fantasy-k, amelyek leginkább a mai tinik kedvencévé válnak. Az első könyves magyar írónő Dora Craiban is egy ilyen kötettel próbálkozott, nem is rosszul.

A történet napjainkban átszódik, s rögtön in medias res kezdünk, ugyanis hirtelen egy szerelmi okokból elkövetett páros öngyilkosságba cseppenünk: egy fiatal pár a végső boldogság érdekében készül lepuffantani egymást. Aztán hirtelen jön a fordulat: a pasi fegyverében nincs töltény, s így a leányzó keze által egyedül kényszerül át a túlvilágra. Az ifjú, tizenkilenc éves hölgyet Helena-nak hívják, s a fiatalember a hetedik áldozat, akit miután elcsábított átsegít a túlvilágra. Helena a gyilkosság, illetve nyomainak eltüntetése után visszamegy a lakásukba, hogy összeszedve minden cuccát ismét útrakeljen, ám arra végképp nem számított, hogy egy autó majdnem halálra gázolja. A baleset után egy ismeretlen helyen tér magához a Raven család házában, ugyanis a család középső fia, Jeremy ütötte el. Helena azonnal menekülni próbál, ám valamilyen, számára is érthetetlen oknál fogva Jeremy meggyőzi, hogy maradjon, amíg teljesen fel nem épül. Nagy meglepődésükre a lány tényleg hamar gyógyul, ráadásul egy bizonyos fokig nem érez fájdalmat, s a tűz sem égeti meg (ezek az információk később lesznek fontosak). Marad tehát a három, szülő nélkül maradt testvérnél, akik név szerint Jennifer, Jeremy és Jet. Közülük Jennifer a legidősebb, s orvosként dolgozik, Jeremy Helena-val egykorú, míg Jet a legfiatalabb, tizenöt éves. Helena és Jeremy között rögtön gyengéd érzelmek kezdenek kibontakozni, ám a dolgokat nehezíti, hogy amikor megpróbálnak egymáshoz érni szó szerint áramütést kapnak. Ami a lány számára pedig a legfurább, hogy a fiú közelében képes kordában tartani gyilkolási ösztönét. Aztán egy szép napon fény derül néhány titokra: a három testvér a különleges képességű Gyógyítók közé tartozik, míg Helena Boszorkány. Ez eddig nem is okozna nagy bajt, ám sajnos az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a két nép már évszázadok óta írtja a másikat...

A történet bemutatása direkt sikerült ilyen foghíjasra, mert nem szerettem volna túl sok spoiler-t hagyni benne, szóval inkább elemezzük kicsit a kötetet! Az elején egy kicsit aggódva álltam a regényhez, mert igazából ez a műfaj nem tartozik a kedvenceim közé, ráadásul annyira kezd elterjedni, hogy egy első könyves író számára nem mindig kecsegtet sikerrel. A cselekménnyel azonban elégedettek lehetünk, az írónőnek sikerült egy pörgős, sőt, izgalmas sztorit összeraknia, felhasználva a stílus jellemzőjévé vált romantikus szálat és a szerelem kibontakozását akadályozó ősi ellentétet. Bár a könyv első pár fejezete még nem hozza a gyorsabb ritmus, csak imerkedünk a szereplőkkel és azok érzéseivel, a későbbi részek ezért a felvezetésért kárpótolják az olvasót. Amit soknak találtam, az édelgés volt. Sokat, rengeteget kapunk Helena és Jeremy lelkéből, s miután kezd jól alakulni a kapcsolatuk, már szinte fojtogató a romantika néhány oldal. Ennél a műfajnál viszont ezt nem lehet igazán a negatívumokhoz sorolni, hiszen a mai tizenévesek adott részének erre van szüksége: egy romantikus, képzeletbeli elemekkel teleszőtt könyvre, amelyben az érzelmek és az emberi kapcsolatok játszák a főszerepet.

 

Egy napjainkban egyre népszerűbb műfaj képviselője, első próbálkozásra kifejezetten jó darab.

 

Értéklés:

7/10

 

A kötetért köszönet az Aba Könyvkiadónak!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.