Hirdetés

Kritika – Dragon György: Űrcsilliárdos

|

A PC-játékos társadalom által Gyuként ismert Dragon György első regényével debütált a sci-fi és a könyvek világában. Jó kezdés…

Hirdetés

Ahogy írtam, Dragon György neve elsősorban talán a számítógépes játékok szerelmeseinek lehet ismerős, az úr ugyanis már hosszú évek óta foglalkozik játékújságírással. Első regényével, az Űrcsilliárdossal nemrég mutatkozott be. A történet főszereplője Aberthy Nokum, az ifjú holovíziós riporter, aki szakmai hírnévről és gazdagságról álmodik. Egy szerencsés véletlennek tűnő esemény folytán ráragyog a szerencse: riportsorozatot készíthet a galaxis egyik, de talán a leggazdagabb emberével, a földi származású John Kissel. Operatőrével együtt el is utazik hát Kiss legendás űrhajójára, az Aurelio 117-re, amely hírnevét annak köszönheti, hogy harminchat kilométer hosszú és tizenkét kilométer széles, s a belsejébe építették a természetet folyókkal, erdőkkel és ezekhez hasonló elemekkel. Itt kezdődik hát Aberthy Nokum új élete, melynek során gazdagabb lesz egy száz kreditért vásárolt, de gyakorlatilag másfél milliárdot érő naprendszerrel, többszörösen kerül életveszélybe, eddig általa sosem látott fajokkal találkozhat, s ha mindent jól csinál, akkor a világ egyik leghíresebb holovíziós riporterévé válhat…

Az első könyves írók felé általában nem olyan nagyok az elvárások, mint a sokkötetes, a piacon is bevált alkotók felé. Elvégre ilyenkor benne van a pakliban a bukás és a felemelkedés lehetősége is. Az Űrcsilliárdos oldalait az első egy-két bekezdés után faltam. Dragon egy egész univerzumot, egy teljes világot dolgozott ki, amelyben rengeteg bolygó, számos egyedi faj és még ezeknél is több konfliktus található. A történet középpontjában ugyan Aberthy áll, ám a sztorit igazán John Kiss visszaemlékezései teszik különlegessé, hiszen a meséiből megtudhatjuk, hogyan is vált egy átlagos családba született gyerekből az univerzum leggazdagabbja. Ez persze csak a történet egyik szála, hiszen a múlt mellett a jelen is fontos szerepet kap: Aberthy életét követhetjük nyomon, hogyan is változik meg az élete Kiss közben járására, kezdve az ifjú riporter naprendszer-tulajdonossá válásával. Ez a két szál remek ütemben váltja egymást, nem érezhető, hogy a mérleg túlságosan elbillenne valamelyik oldalra. Az némileg kissé zavaró volt, hogy Aberthy hirtelen sok jó barátot szerzett (nem szeretnék spoiler-ezni, így többet most nem árulok el), s meglepően hirtelen lett belőle univerzum szerte tisztelt hős. Valahol azért érződik, hogy ez a regény egy első, nyomtatásban is megjelent mű, egyes bekezdések felépítésénél az volt a érzésem, hogy „ezt talán jobban is ki lehetett volna dolgozni”. Persze ez nem azt jelenti, hogy elemien zagyva szövegekkel találkozhatunk a könyvben. A párbeszédek és a karakterek jól eltaláltak és kitaláltak, a szereplők hitelesek és jól beilleszkednek a környezetbe. Kiemelném a kötetből azt a részt, amelyben egy adott karakter (itt sem szeretnék spoiler-ezni) bírósági tárgyalását „nézhetjük végig”. Az a fejezet egyszerűen fantasztikus, háromszor is elolvastam. Az Űrcsilliárdos egyik erőssége, hogy Kiss visszaemlékezései és Aberty megoldásra váró problémái miatt olvastatja magát, hiszen az olvasó egyszerűen kíváncsi arra, hogy a kőgazdag vállalkozó milyen sztorit oszt meg legközelebb az olvasóival, s ha visszatérünk a jelenbe, akkor milyen meglepetés vár Aberthy-re.

Nem hibátlan a kötet, de ezek a botlások tapasztalat, még néhány regény és egy kis odafigyelés segítségével javíthatók, s az Űrcsilliárdos világa egy igazi sikersorozattá is válhat – persze ha jön még folytatás.

 

A kötetért köszönet a szerzőnek!

 

(Lévén a könyv bolti forgalomba nem került, így azt az író honlapján találhatjátok meg ezen a linken, a Project támogatása menüpont alatt)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.