Hirdetés

Kritika - Elizabeth Richards: A sötétség városa

|

Natalie és Ash a sötétség városában él: a romok és hamu között, két ellenséges oldalon állva szeretnek egymásba, míg körülöttük minden egyre veszélyesebbé válik...

Hirdetés

 

A sötétség városa című regény egy olyan világba kalauzol el bennünket, ahol az emberek a történelem egy véres korszakában az ún. sötétfajzatokkal kénytelenek osztozni a Földön. A két faj kapcsolata közel sem zökkenőmentes: a városokban egy hatalmas fal választja el őket egymástól. Egy háború után vagyunk, de a béke mégis csak névelegesnek tűnik az olvasó számára. A város valóban sötét és rendkívül komor: az örökös és mindent beborító hamuréteg, a romos épületek, a kijárási tilalom és az uralkodó hatalom diktatórikus intézkedései mind a disztópiás hangulatot erősítik.

A regény középpontjában egy szerelem áll: az ember Natalie és a kevertvérű - vagyis félig ember, félig sötétfajzat -  Ash románca. A két tinédzser a viharos időkben talál egymásra, szerelmük beteljesülése előtt számtalan akadályt kell leküzdeniük. A két karakter rengeteg vívódáson megy keresztül, mire leküzdik az egymással kapcsolatos előítéleteiket, illetve képesek elfogadni az érzéseiket. A sötétség városában a tiltott szerelem fájdalmairól, örömeiről és izgalmairól olvashatunk.

Elizabeth Richards regénye tipikusan az a könyv, amit az ember vagy nagyon szeret, vagy nagyon utál. Az írónő által megalkotott világ kétségtelenül egyedi és sokszínű, de persze vannak hibái is, melyek bosszanthatják a műfajtól megcsömörlött olvasókat. Aki viszont megszereti A sötétség városát, az biztos, hogy könnyen hajlandó megbocsátani az írónőnek, és teljes lelkesedéssel belevetni magát a történetbe.

Amiért kiemelném ezt a regényt a szokásos, misztikus-romantikus tiniregények sorából, az a történet mondanivalója. Engem a szerelmi szálnál sokkal jobban megragadott a háttértörténet, amely a szegregációt, az etnikai tisztogatást és a diktatúrák kegyetlenségét tárja elénk egy képzeletbeli világon keresztül. Sok elgondolkodtató jelenet van a könyvben, amit kivetíthetünk a saját társadalmunkra - az így kapott képpel pedig bizony szomorú következtetéseket vonhatunk le az emberiségről.

Egy halvány párhuzamot tudnék vonni a regény és Az Éhezők Viadala-trilógia között - már ami a disztópiás hangulatot, a diktatúrát, valamint a teljhatalmú és őrült politikai vezetőt illeti. A hasonlóságok nagyjából itt véget is érnek, de aki szerette Suzanne Collins regényeinek hangulatát, az valószínűleg A sötétség városában is kellemes olvasmányra lel.

Jó hír azoknak, akik megszerették Elizabeth Richards regényét, hogy folytatásra is számíthatnak: A sötétség városa egy sorozat első része. A második, Phoenix címet viselő rész idén nyáron látott napvilágot az Egyesült Királyságban; a Wings című harmadik részt pedig 2014 júniusára ígéri az írónő.

 

A könyvért köszönet a Maxim Kiadónak!

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.