Hirdetés

Kritika – Fegyvert s vitézt éneklek

|

A Historium Kiadó novellapályázatának újabb kötete ismét évszázados utazásra hívja az olvasókat.

Hirdetés

 

A Historium Kiadó „Fiatal magyar prózaírók” című pályázatsorozatának negyedik kötete a Fegyvert s vitézt éneklek, amely a közel 150 éves török hódoltság idejébe repíti vissza olvasóit. A novellák szerzői mind amatőr írók, akikben egy a közös: a tehetségük jóformán vitathatatlan.

Az 1520-as években az oszmánok mindent elsöprő serege megostromolta és sikerrel áttörte a magyar végvárrendszert, ez az esemény pedig a Magyar Királyság meggyengüléséhez és felbomlásához vezetett. Országunk három részre – Királyi Magyarország, Erdélyi fejedelemség és az oszmán hódoltság alá eső terület – szakadt. Sötét, sanyarú időszaka volt ez hazánknak, amely mély nyomot hagyott maga után.

A kötet novellái pedig ezt a korszakot dolgozzák fel a barátság, a hazaszeretet, a véget nem érő küzdelem, a dráma, a család és a küzdeni akarás középpontba állításával. Minden novella más és más erősségekkel rendelkezik. Nem is szeretek egy novelláskötetből külön műveket kiemelni, mert hiszen, egy ilyen gyűjtemény célja, hogy teljes egészként gyakoroljon hatást, vagy éppen nyomást az olvasóra. A Fegyvert s vitézt éneklek ezt a hangulatával sikeres el is éri. Minden egyes műben ott a feszültség, a pusztító oszmán seregek katonáinak minden magyar földön megtett lépése szinte dübörög a lapokon, miközben maroknyi csapatok próbálják visszaverni az ostromló hadakat.

Családok, egyének belső és fizikai küzdelmeit ismerhetjük meg, miközben egyre több fiatal magyar prózaíró mutatja meg, hogy nem csak a sokkönyves szerzőkben él az a mitikus lény, amelyet sokan csak úgy hívnak: tehetség.

 

A kötetben szereplő novellák:

F. Kosztyu Viola: A legnagyobb búzaszem
Petyovszki Tamás: Lila alkony
Ignácz Ágoston: A Vár-völgy szelleme
Vízkeleti Krisztián: Őrségben
Gönczi Gergő: Hősök zsoldja
Szőllősi-Kovács Péter: Akik kincsre leltek...
Háromszéki Nándor: Váradi ráják
Sárgai-Szabó Anna: Haza
Szabó Lilla: Szolnok ostroma
Oláh Tibor: Hogyan születik a vers?
Bökös Borbála: Az aga fia
Losonczy Attila: ... és pernyét könnyezett az Úr!
Sz. Perjési Katalin: A szalamander vár bukása
Pusztai Andrea: A vörös lobogó

 

A kötetért köszönet a Historium Kiadónak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.