Hirdetés

Kritika - Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

|

Kötelező olvasmány mindazoknak, akik hisznek a könyvek erejében.

Hirdetés

A. J. Fikry, a lestrapált és megkeseredett könyvesboltos, élete talán legnehezebb időszakán van túl. Meghalt a felesége, az üzlet épp csak pang, ráadásul a nyugdíjas évei biztosítására szánt, igazi antik ritkaságnak számító Poe verseket tartalmazó kötetét is ellopják. A férfi lassan már nem csupán az emberektől, hanem a könyveitől és a világtól is elfordul. Ekkor azonban megérkezik a romokban heverő életének újjáépítéséhez szükséges első tégla: kocogás után a könyvesbolt feletti lakásába visszatérve óriási meglepetés várja az üzlet padlóján egy két éves kislány személyében. A csöppség mellett egy levelet talál, melyben a gyermek A. J. számára ismeretlen anyja közli a férfival, hogy ráhagyja a kicsit, mert ő nem tud gondoskodni róla. A. J. végül úgy dönt, hogy örökbe fogadja a leányzót, s élete fenekestül felfordul: új barátokra tesz szert, a könyvesbolt újra beindul, de még a szerelem is újra rátalál.

A rövid, leegyszerűsített szinopszis után úgy tűnhet, hogy  az Egy könyvmoly regényes élete nem tartalmaz semmi extrát. Talán még a "tucatkönyv" jelzőt is ráaggathatnánk - ám ez óriási hiba lenne. Zevin nem akar mennyei magasságokba emelkedni a regénnyel és annak mondanivalójával, ám mégis sokat ad az olvasónak. Majd minden névszerint említett, gyakran feltűnő karakter személyiségfejlődésének tanúi lehetünk. Átalakulásoknak, melyeknek egy közös pontja van: mindig feltűnik egy könyv. Mindannyiuk életébe megérkezett - vagy éppen eltűnt abból - egy könyv, ami végül drámai nyomot hagyott hol negatív, hol pozitív értelemben. Egy szórakoztató, humoros, magával ragadó és egyben drámai történet formájában kapjuk meg azt az üzenetet, amely napjainkban szinte csak gyenge sercegésként terjed az éterben: a könyveknek hatalma van. S hogy a keret is meglegyen: az Egy könyvmoly regényes élete kötelező olvasmány mindazoknak, akik hisznek a könyvek erejében.

 

A kötetért köszönet a Magnólia kiadónak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.