Hirdetés

Kritika - Gregory David Roberts: Sántárám I.

|

Mi is az a Sántárám? Egy név, melyet Indiában kapott főhősünk, és amellyel egy üldözött ember megpróbálja újrakezdeni elrontott életét.

Hirdetés

Lin Ausztrália egyik legkeresettebb bűnözője – fegyveres rablásért ítélték el, de megszökött a börtönből, majd barátai és egy hamis útlevél segítségével Indiába menekült. Lin egy teljesen más kultúrát ismert meg, és beleszeretett az ellentétek városába, a nyüzsgő és a koszos Bombay-be. Idegenvezetője, a fülig éri vigyorral megáldott Prakaber végigvezeti a város minden szegletén: a múzeumokat és látványosságokat ugyanúgy megmutatja neki, mint a nyomortelepet és rabszolgapiacot. Lin megtapasztalja, hogyan élnek az európai betelepültek; a szegény, de kiegyensúlyozott földművesek az isten háta mögötti falvakban; a nagyvárosi nyomortelepek lakói a mocskos és szűkös kunyhóikban.

Lin végigjárja az Indiai kasztrendszert: szerencsés és szerencsétlen véletlenek sorsszerű egymásutánjainak következtében barátokat és ellenségeket szerez magának, újra felfedezi a reménytelen szerelem minden gyötrelmét és boldogságát. Bűnbarlangokat és templomokat látogat, hasissal kábítja magát és próbálja megkeresni új életének értelmét. Dolgozik köztiszteletben álló gyógyítóként és a keleti maffiának is. Megismeri az indiaiak dühét és szeretetét, és mire észbe kap, már ő is a részévé válik ennek a különös és kegyetlen szépségű országnak.

Gregory David Roberts regénye minden oldalon fent tartja az olvasó kíváncsiságát a folytatásra – megdöbbent, elborzaszt és helyenként megnevettet. Lin életútja ha nem is mondható minden fejezetben izgalmasnak, de mindenképp tanulságos és elgondolkodtató. Minden karakterben meglátjuk a jót és a rosszat, minden helyben a pozitívumot és a negatívumot is – az író nem hagyja, hogy mindent csak egy oldalról vizsgáljunk meg. Mikor elszörnyülködünk valamin, például a rabszolgapiac kegyetlenségén vagy a nyomortelepeken tomboló tűzvész borzalmain, akko elmesél nekünk valami mást is, ami az indiai nép kaotikus zűrzavarában megmutatja az emberekben lakozó jóságot és kedvességet. Aki megmenti az életedet, az később droggal kínál. Aki képes lenne meglincselni a nyugati öltözködésed miatt, az pár órával később virraszt az ágyad a mellett, hogy érzed ne magad magányosnak elalvás előtt.

Roberts önéletrajzi ihletésű regénye magával ragadja és rabul ejti az olvasót – mindenkinek ajánlom, aki nem retten meg egy közel hatszáz oldalas könyvtől, valamint érdeklik az idegen kultúrák.

10/10

A könyvet megtalálhatod a Libri kínálatában is, köszönet nekik a kötetért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.