Hirdetés

Kritika – Hunter S. Thompson: Rumnapló

|

Ahol a rum szinte olcsóbb az ivóvíznél és mindig van kivel inni, ott egy újságíró a paradicsomból igen hamar a pokolba zuhanhat.

Hirdetés

Miután megtudtam, hogy a Rumnapló egy újságíróról szól, rögtön fellelkesültem, hiszen főállásban jómagam is aktív „firkász” vagyok. Ígéretesnek tűnt a regény, hiszen Hunter S. Thompson – akinek nevéhez a Félelem és reszketés Las Vegas-ben is fűződik – nagy mesternek számít a maga műfajában. A gonzo-újságírás megalkotója 1960-ban sportújságíróként New Yorkból Puerto Ricoba utazott, hogy egy helyi lapnál munkát vállaljon. Életének erről a kalandokban és balhékban bővelkedő időszakáról szól az első regénye, amit huszonegy évesen kezdett el írni, de csak 1998-ban jelent meg.

A Rumnapló főszereplője Paul Kemp, a kiégett, alkoholista újságíró, aki egy kocsmában iszogatva rádöbben, hogy mennyire elege van a new york-i életből. Így útra kel, s egészen Puerto Rico-ig repül, ahol állást vállal San Juan angol nyelvű lapjánál. Ám munka helyett többnyire csak a piálás megy, hiszen az ember fillérekért juthat rumhoz, ivócimborák pedig mindig akadnak. A megérkezése is kalandosra sikerül, a szerkesztőséget felháborodott olvasók veszik körbe, s a lincshangulatot szinte tapintani lehet. Nem csoda hát, hogy balhé balhét követ, ráadásként Kemp még egy szerelmi háromszögbe is belekeveredik, miközben a háttérben munkálkodó erők üdülőparadicsommá akarják változtatni az egész purto rico-i szigetet. A lap körüli problémák is egyre komolyabbá válnak, s a dolgozók munkája végzetes veszélybe kerül. A történetet nem is kezdeném mélyrehatóan boncolgatni, hiszen annyi bonyodalom és kavarás történik egyik oldalról a másikra, hogy spoilert spoilerre halmoznék. Inkább elemezzünk egy kicsit!

A Rumnapló egy alapjaiban véve remekül összerakott, jól tálalt regény. Azt pontosan nem tudhatjuk, hogy mennyi a valóságalapja, avagy mi minden történt meg Thompsonnal is, de egy biztos: a puerto rico-i újságírók életét igen hihetően vázolja. Az olvasó érti és átérzi azoknak a lecsúszott, életkedvét vesztett újságíróknak a helyzetét, akik valójában már csak azért érkeztek Puerto Ricoba, hogy halálra igyák magukat.

Ami nagyon erős negatívum, az a hosszadalmas ömlengések tömkelege. Sokszor oldalakon keresztül csak az esetleges szereplő lelki állapotáról olvashatunk, ami hamar unalmassá válhat, megtöri a cselekmény, de olyan formában, hogy az ember teljesen kiesik a könyv varázsából. Az én szubjektív elvárásaimnak mondjuk azért nem felelt meg minden tekintetben a regény, mert egy, elsősorban az újságírással foglalkozó könyvet vártam, ehelyett egy alkoholista firkászokról szóló történetet kaptam – bár tény, hogy azt kiemelkedően jó formában.

 

Érdekes, kalandos és egyben humoros történet, ám túl sok a rizsa, ami miatt elveszti az elején még ígéretesnek tűnő báját.

 

Értékelés:

7/10

 

Az Rumnapló című könyvet előrendelhetitek a Libri Könyváruház honlapján ezen a linken, nekik külön köszönet a kötetért!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.