Hirdetés

Kritika - J. R. R. Tolkien: Elveszett mesék könyve

|

„ Ez a könyv nem mély értelmű, de könnyed történetvezetésű mese, mint A Hobbit, nem eposzi mélységű nagyregény, mint A Gyűrűk Ura, és nem is olyan finom, letisztult, légies és mégis mély szomorúságot hordozó mítoszfüzér, mint A szilmarilok”

Hirdetés

 

Azt azonban mindenképp el kell ismernem, hogy cselekményében nagyon sok rokon vonás mutatkozik meg a bevezető szöveg utolsónak említett művével.
Ebben a könyvben az első olyan írások találhatók, amelyekben kezd formát ölteni a mára már sokak által ismert tolkieni fantázia. Tény, hogy későbbi műveire sok apró részlet módosult, de főbb motívumok és szereplők már felfedezhetőek.
A könyv mondhatni egységes egészet alkot, hiszen összefüggő szövegben ismerhetjük meg az elmesélt történetek legtöbbjét. A sztori szerint Eriol, az ifjú utazó mindig is kalandozó kedvű ember volt. Hallott korábban egy különös népről, akik hajón jutottak el a messzi nyugatra, és most ő is arrafelé tart. Így kötött ki Dor Faidwenben, a Megváltás Földjén. Ezen a helyen állt Mar Vanwa Tyaliéva, vagy ha jobban tetszik a Tűnt Játék Kis Háza. Eme hajléknak az urai Vairë és Lindo voltak. Vendégül látták és szívesen megosztották vele történeteiket, melyből fény derül a világ teremtésére és számos titokkal teli eseményre is. Így ismerhetjük meg mi is, hogy miképp teremtette Ilúvatar a világot, mi is az Ainuk muzsikája. De elolvashatjuk Tinúviel meséjét is.
Aki megszokta Tolkien későbbi műveinek „klasszikus” stílusát, annak szokatlan lehet az Elveszett mesék könyvének nyelvezete. Mégis azt kell mondanom, hogy kötelező olvasmány azoknak, akik szeretnének közelebb kerülni a Tolkien által teremtett világhoz.
Külön pozitívuma a könyvnek, hogy az egyes fejezetek után az író fia, Christopher Tolkien jegyzetei adnak néhány érdekes információt az írások keletkezéséről, szereplőiről és tartalmáról. Jómagam inkább ezen a részekben mélyedtem el.
Mindent összevetve egy kiváló kötetet olvashattam, ami számos kérdésre adott választ Tolkien mesés világával kapcsolatban. Minden fantasy rajongó számára kötelező beszerezni egyrészt a tartalma miatt, másrészt a könyv mérete és külseje miatt is, hiszen egy keménykötésű igen tetszetős kötetről van szó.


Értékelés: 9/10

 

A könyv eredetije 1983-ban jelent meg The Book of Lost Tales címen. Magyar nyelven már megjelent egyszer 1996-ban Tandori Dezső fordításában, de a mostani kiadást a Magyar Tolkien Társaság ellenőrizte szakmailag. A versbetéteket Büki Gabriella fordította. A könyv megrendelhető a Libri weboldalán Erre a linkre kattintva. Hálás köszönet nekik a kötetért!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.